A telekár csaknem harmadát kéri

2022.05.12. 11:30

Miért temetik a régi városi strand ügyét?

A telekár csaknem harmadát kéri a kormánytól költségei fedezésére a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. a régi városi strand visszavásárlásakor.

Vas Népe

A képviselők nézhetik meg, mit takarnak a zrt. költségei

Forrás: Cseh Gábor

„A szombathelyi önkormányzat és a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. között az adásvételi szerződés aláírása a hivatali ügymenetnek megfelelően folyamatban van” – tájékoztatta lapunkat múlt héten dr. Károlyi Ákos jegyző. Kérdésünkre, hogy ez mikor történhet meg, nem kaptunk választ. Kedden újból érdeklődtünk, aláírták-e a szerződést, ám lapzártánkig nem érkezett válasz. 

A kérdés azért fontos, mert az áprilisban jóváhagyott közgyűlési határozat szerint a parkolók tervezésére és építésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás megindításáról az aláírást követően kell gondoskodnia Nemény András polgármesternek. Korábban pedig többször elhangzott, a feltételes közbeszerzési eljárás eredménye alapján születhet kormánydöntés arról, hogy milyen öszszeggel támogatják központi forrásból a beruházást. 

Mindeközben a Nemény András által pénzzel is támogatott baloldali portálon egy véleménycikkben arról írtak: jelenleg nagyobb esélyt látnak arra, „hogy végül a tulajdonos eredeti terve valósul meg, és lakások épülnek ott, aztán majd valamikor a volt strandból megmaradt területen lesznek parkolók is”. 

Ismert, hogy a Markusovszky-kórház szakszervezeti dolgozói és a Mentőszolgálat munkatársai írtak először nyílt levelet az ügyben, majd civil kezdeményezésre több mint 1500 aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy a régi városi strand helyén ne lakóépületek és üzletek létesüljenek, hanem a közösség érdekében egy árnyas parkoló. Bár a baloldali portálon megjelent cikkből az olvasható ki, hogy a kérdés politikai ügy volt, az valójában az ott élők, az egészségügyi és mentőszolgálati dolgozók közös akaratát takarja – mind a mai napig.

 Tény az is, hogy a közgyűlés baloldali többsége egy olyan adásvételi szerződés aláírásához adta jóváhagyását, amiben augusztus 31-ei határidő szerepel. A telek árának, vagyis a 81,7 millió forint plusz áfának, a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. időközben felmerülő költségeinek (ez augusztus 31-éig bruttó 33 millió 10 ezer 838 forintra nő), valamint a parkolókialakítás költségeinek meglétét is igazolni kell kormányzati forrásra hivatkozva, és az alapján azt ki kell fizetnie a vevőnek, vagyis az önkormányzatnak. Amenynyiben az nem teljesül, szeptember 10-ével a megbízott ügyvéd – egy letéti utasításban foglaltak szerint – köteles a visszavásárlásra vonatkozó szerződést felbontó okiratot a földhivatalhoz benyújtani és az érintetteknek kiadni. 

Vagyis a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. megvalósíthatja a beruházását, ami ellen több mint ezerötszázan tiltakoztak. A szerződésből az is látszik: üzleti titoknak minősítik, hogy a zrt. költségei milyen tételekből állnak össze, azokat csak a képviselők ismerhetik meg. Érdekesség, hogy a cég által kalkulált összeg csaknem harmada a telekárnak, így okkal merül fel a kérdés: az adásvétellel járó költségek – amiket a közvélemény nem ismerhet meg – szöknek túl magasra, vagy a telekár volt túl alacsony ez esetben.

 Ismeretes, korábban többször érte kritika a városvezetést amiatt, hogy elkótyavetyélte a kórházzal szemben lévő területet. Látszólag tehát egy kormánydöntésre várunk, valójában továbbra is arra, hogy az önkormányzat a feltételes közbeszerzési eljárást lebonyolítsa. Vajon miért is ír akkor a polgármester által támogatott portál arról, hogy kicsi az esély arra, hogy ez az egész ügylet megvalósuljon? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!