Helyzetbe kell hozni a tájat

2022.05.29. 14:44

Modernizáció a szőlőhegyen - Megtartották a XV. Orbán-napi Hegyi Vigadalmat - fotók

Áram a pincékben, kerítés a vadak ellen, útfejlesztés a könnyebb megközelíthetőség érdekében – több tíz millió forintból, központi és önkormányzati támogatással, a hegybirtokosok és a helyi vállalkozások hozzájárulásával valósultak meg fejlesztések a szőlőhegyen. A hivatalos átadót vasárnap, a XV. Orbán-napi Hegyi Vigadalom részeként tartották.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

- Szüleink, nagyszüleink talán álmodni sem mertek róla, mi pedig régóta várunk erre a napra – kezdte köszöntőjét Birkás István, Oszkó polgármestere. Részletezte: a zártkerti fejlesztések programban a villamoshálózat kiépítésére 20, a szőlőkert bekerítésére 9, útfelújításra 15 millió forintot nyert a település. Az utóbbi két évben folyamatosan változó és emelkedő árak miatt az összegek kevésnek bizonyultak, a hiányzó részt a hegybirtokosok és a helyi vállalkozók adták össze.

 

Mint ismeretes, az utóbbi időszakban egyre súlyosabbak voltak a vadkárok, volt, hogy a szüret előtti utolsó pillanatban tarolták le a termést. A beruházásnak köszönhetően azt remélik, többen kedvet kapnak a szőlő- és gyümölcstermesztéshez, a fiatalok is meglátják a lehetőséget, potenciált a hegyben. Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke emlékeztetett: évtizedekig a múlt megőrzésén dolgoztak, de be kellett látniuk, az infrastruktúra fejlesztése nélkül csak a pusztulás idejét tudják megnyújtani. Három évvel ezelőtt született meg a végleges döntés: a bozótos területek felszámolása, a kerítés megépítése, a villamoshálózat bevezetése és az úthálózat javítása elengedhetetlen.

- A vasi hegyhát legalább olyan szép, mint a toszkán táj, csak helyzetbe kell hozni, a modern emberek számára is vonzóvá kell tenni – hangsúlyozta köszöntőjében Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, aki reményét fejezte ki: a fejlesztéseknek köszönhetően előbb-utóbb turisztikai célponttá is válik a hely.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, példanélküli az országban, hogy egy település öt pályázaton nyert a zártkerti programban. A pénz azonban csak eszköz, a cél, hogy a hegy megmaradjon. A beruházás egyúttal segíti az önellátási életforma fennmaradását, a vadkerítés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne menjen el a kedve a gazdáknak a munkától. Az ilyen helyek azok, ahol az ősi életforma 21. századi formában megmaradhat. A kormány ezért tűzte ki célul: a hazánkban található kétszázezer zártkert legalább felét megmenti. Merkli Ferenc plébános megáldotta a megvalósult fejlesztéseket, majd kezdetét vette a vigadalom: muzsikával, finom illatokkal, kézműves termékekkel, népi játékokkal, és a szőlőből készült nedűkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!