Megmutatják, milyen a jó pálinka

2022.05.24. 07:00

Nemcsak minőségi ital, hanem jelkép is - Országos pálinkaversenyt rendeznek Körmenden - fotók

Megkezdődött az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny Körmenden. A rangos eseményt – amelyen kizárólag kereskedelmi főzdék vehetnek részt – a Pálinka Nemzeti Tanács immár kilencedik alkalommal hívta életre, azon Nagy István agrárminiszter is részt vett.

Markó Petra

Béli Géza, Mészáros Kálmán, Mihályi László, dr. Nagy István agrárminiszter, Bebes István, Szokolics Ákos és Nagy László a megnyitón

Forrás: Szendi Péter

A következő napokban huszonöt pálinkaszakértő fogja különböző érzékszervi szempontok alapján elbírálni a benevezett háromszáznegyvenegy tételt, amelyből a végén kiválasztják a 2022-es év legjobb pálinkáját, és döntenek a legjobb hazai főzdéről. A megnyitón a fogadó város képviseletében Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte a résztvevőket: örömét fejezte ki és megtisztelőnek tartja, hogy az ország egyik hungarikumának versenyét a Rába-parti városba hozták. Kiemelte, bízik abban, hogy ez az esemény is bizonyítja majd: az ország minden szegletében kiváló pálinkákat tudnak előállítani. A városvezető szólt arról is, próbáltak olyan nívós programokat kapcsolni a versenyhez, amelyeknek köszönhetően a helyiek is aktív részesei lehetnek az eseménynek, így a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítésére kóstolókat szerveztek, és bevonták a körmendi vendéglátóhelyeket is.

 

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke köszönetét fejezte ki mindezért. Kitért rá: szeretnék megmutatni, milyen a jó pálinka, és hogyan kell fogyasztani. Ennek érdekében három este egy-egy Pálinkázz okosan! rendezvényt tartanak, ahol képzett bírálók mondják el a közönségnek a tudnivalókat, például azt, hogyan, milyen hőmérsékleten, milyen pohárból érdemes inni ezt az italt. Hoztak hibamintát is, amelyből szintén tanulhatnak az érdeklődők.

 – A pálinkaverseny egyben egy szakember-találkozó is – erre már Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója mutatott rá. Mint mondta, a 341 pálinka megvizsgálása egy országos keresztmetszetet ad, látható lesz a fejlődés a tavalyi évhez képest, kiderül, mi történt a pálinkával, egyben meg tudják határozni az utat, hogy hogyan tovább. Hozzátette: a verseny résztvevőinek és az ágazat többi tagjának is visszacsatolás ez, de a fogyasztóknak is figyelemfelhívás. 

Dr. Nagy István agrárminiszter felsorolta az oltalom alatt álló tételeket, köztük a vasi vadkörtét

Dr. Nagy István agrárminiszter az eseményhez kapcsolódó ünnepi gondolataiban arról beszélt, hogy kevés olyan termék van, amelyik ennyire azonos a magyarsággal, mint a pálinka. Elmondta, hogy jutottunk el a mennyiségtől a minőségig, és hogyan lett kitüntetett helye a pálinkának az életünkben. – A pálinka a gyümölcs lelke, a természet csodája – fogalmazott –, nem véletlenül foglalkozott vele a kormány kiemelt helyen, és helyezte jogszabályi védelem alá. Az agrárminiszter véleménye szerint gasztronómiai, néprajzi és kulturális értéket képvisel, palackba zárja a gyümölcs esszenciáját, és megőrzi a vidéken élők tudását, bölcsességét és szorgalmát. 

Dr. Nagy István felsorolta az uniós oltalom alatt álló tételeket – közte a vasi vadkörtepálinkát –, majd megfogalmazta: a pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép. Egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon megfőzte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!