Nagy segítség

2022.05.31. 07:00

Sokan segítenek a családon - Elkezdődött a leégett telekesi ház felújítása, de még van munka bőven - fotók

Január elején égett le az a családi ház a Béke utcában, amelynek lakói – Máté Csabáné Gyöngyi és családja – azóta a volt iskola épületében élnek. Jó hír, hogy elkezdődött a tűzvész miatt jelentősen megrongálódott ház felújítása. Ehhez nagy segítséget nyújt a „Vas megyei segíts, hogy segíthessünk” Alapítvány

Tóth Judit

Elöl Abért Zoltán, aki bízik a gyors újjáépítésben

Forrás: Unger Tamás

A márciusban bejegyzett „Vas megyei segíts, hogy segíthessünk” Alapítvány kuratóriumának tagjai fogadtak bennünket tegnap kora délután a január 5-én leégett telekesi családi háznál. Abért Zoltánné Renáta az egyik, aki kezdeményezte a segítő szervezet létrehozását. Egyrészt azért, mert megvan benne a jó szándék, hogy támogassa a rászorulókat, másrészt azért, mert a szerencsétlenül járt telekesi családhoz rokoni szálak is fűzik. Rajta kívül férje, Abért Zoltán és a Madar házaspár – Katalin és Szabolcs – aktív tagjai az alapítványnak. A villanyhálózatot ők újították fel, mert értenek hozzá, erre van vállalkozásuk is. – Számos felajánlást kaptunk vállalkozóktól és magánszemélyektől is. 

Nem is anyagi támogatásra van szükségünk leginkább, hanem főként építőanyagra, mert most már fogytán van, amit korábban felajánlottak, és a munkának még közel sincs vége. Jól jönne szigetelőanyag, gipszkarton, beltéri, bejárati ajtó, cement és parketta is – mondja Abért Zoltánné Renáta, aki gyorsan hozzáteszi azt is, hogy sokat köszönhetnek a Fáklyavivő Egyesületnek, tőlük járólapot és csempét, sőt lámpatesteket is kaptak. Egy kemenespálfai család meg ablakokat ajánlott fel, ezek közül több már a helyére is került. A gersekaráti Czene Aurél kőműves vállalkozó segít az építési munkálatoknál, de sokáig lehetne sorolni a többi segítő, támogató nevét is.

– Szerencsére a gerendák nem sérültek, de a tető néhány helyen megrongálódott a tűz és a tűzoltás során. A hibákat kijavítottuk, úgyhogy most már teljesen fedett az ingatlan, nem esik be az eső. A vakolás is elkezdődött, az utcafronti két helyiség már készen van. Nem volt egyszerű a munka, mert tömésfalak vannak belül, ezért hol csak egy-két centis, máshol közel tízcentis vakolóanyagra volt szükség. Látszik, hogy van még mit tenni, de csináljuk keményen, hogy a családnak mielőbb nyugodt otthona legyen. Próbálkozunk, ahol csak tudunk. Van segítő szándék, így biztosra ves - szük, érezzük, hogy siker lesz belőle – ezt már Abért Zoltán, az alapítvány alapító tagja mondja. A leégett családi ház udvarán nagy mennyiségű törmelék, építési szemét és a tűz után maradt limlom van, ezért megkeresték a szolgáltatót, hogy segítsen az elszállításban.

Kérésükre egyelőre nem jött válasz, de bizakodnak. Ha végeznek a ház felújításával, akkor nagyjából be is tudják bútorozni, mert ilyen jellegű felajánlások is szép számban voltak. Az alapítvány nemcsak a telekesi családnak segít, hanem egy Csehiben élő anyukát is felkarolt a két gyermekével. Hozzájuk a vizet kellene bevezetni, a szakember már megvan hozzá. Hamarosan egy jótékonysági rendezvényt szerveznek, ahol zenészek lépnek fel önkéntes alapon. A bevételt a rászorulók javára fordítják. Az alapítvány számlaszámára (1174707521443916) is lehet utalni, hogy a telekesi család mielőbb vis - szaköltözhessen régi otthonába, soraiban a legifjabb családtaggal, a kis Nikolasszal, aki éppen tegnapelőtt ünnepelte második születésnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!