Állami gondozás

2022.06.14. 14:00

Sorsuk mindannyiunk felelőssége - Tárgyi feltételeik javításában, élményt ajándékozva is segíthetünk a gyermekeknek

Mintegy kétszáz normál, különleges és speciális ellátási szükségletű gyerek nevelkedik a megye gyermekotthonaiban. Tárgyi feltételeik javításában, élményt ajándékozva is segítségükre lehetünk. Szabó Anitával, a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola intézményvezetőjével beszélgettünk.

Tóth Kata

Jagodits Gertrúd gyermeknevelő a kőszegi leánygyermekotthonban

Forrás: Unger Tamás

2021. július 1-jén megalakult az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ), a főváros és 19 megye területi gyermekvédelmi szakszolgálatának egységes gyermekvédelmi intézménye. Az országos szervezet az egységes eljárások és azonos szakmai módszertani alapelvek szerint végzett területi munkát segíti elő. A Vas megyei központhoz jelenleg négy településen (Rum, Ikervár, Kőszeg, Gencsapáti) lévő hat gyermekotthon és egy lakásotthoni csoport (Szombathely, Bóbita lakásotthon) tartozik, mondja Szabó Anita, aki korábban a kőszegi leánygyermekotthont vezette. 

Annak élére ez év május 1-jétől új vezetőt neveztek ki, Majkut-Kovács Alexandrát. – Mintegy kétszáz normál, különleges és speciális ellátási szükségletű gyermek gondozását, nevelését, felügyeletét biztosítjuk a megyében. A csecsemőotthoni csoportban, a 0–3 éves korosztályban nőtt legnagyobb mértékben a gyermekek száma. A jogszabály kimondja, hogy a 12 év alattiak gondozási helyének kiválasztásakor elsősorban nevelőszülői helyet kell biztosítani, ez azonban nem mindig valósul meg: nyolc férőhelyen most is tíz csecsemőt látunk el. Az, hogy miért nem tudják nevelni a családok a gyermekeket, adódhat életviteli problémából, elhanyagolásból, szülői alkalmatlanságból.

© Unger Tamás
. Szabó Anitával, a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola intézményvezetőjével beszélgettünk. Szóba került egy 2016-ban indult projekt is, amely a gyermekotthonok kiváltását célozta meg. Ez Vasban a kőszegi gyermekotthonokat érinti.
Forrás: Unger Tamás

Sok gyermeknek már a testvérei is a rendszerben vannak, sőt több generáció nőtt fel állami gondoskodásban. Sok gyermek vár befogadásra: több mint harminc elhelyezéséről kellene még gondoskodnunk – mondja Szabó Anita. Szerinte rendkívül fontos lenne, hogy a társadalom ismerje fel és legyen még inkább a köztudatban, hogy vannak olyan gyermekek, akik család, szülők nélkül élnek, a legtöbbjük többszörösen traumatizált. – A gyermekek sorsa mindannyiunk felelőssége. Mi neveljük a jövő társadalmát. Pedagógiai módszereinkkel, a nevelők személyes mintája révén olyan jövőképet szeretnénk adni nekik, hogy az ő gyerekeik már ne kerüljenek vissza ebbe a rendszerbe. Szabó Anita egy 2016-ban indult projektet említ, mely a gyermekotthonok kiváltását célozta meg. Ez Vasban a kőszegi intézményeket érinti: az ott élőknek lesz lehetőségük arra, hogy új otthonba költözzenek, akár még az idén. A Borostyánkő gyermekotthont Kőszegen felépítették, költözésre kész. A bútorzat beszerzésére várnak, ezután kaphatnak működési engedélyt. 

A 72-ből 48, elsősorban normál ellátási szükségletű gyermek költözhet majd oda, velük együtt a különleges ellátási szükségletű testvérek is, így meg tud valósulni a testvérek együttes elhelyezése. A maradék 24 gyermek 2023 végéig költözhet az új, Három vezér gyermekotthonba, szintén Kőszegen. Egy új, speciális leánygyermekotthon is létesül hamarosan a megyében. Végül ha valaki adományozna: – Nem tudom elégszer hangsúlyozni: a gyermekeink nem éheznek és nem fáznak. Személyes szükségleteik – étkezésük, ruháztatásuk – tekintetében nem szenvednek hiányt. 

Kevés anyagi fedezet jut azonban a tárgyi feltételek javítására. Ilyen az otthonok tisztasági festése, a bútorzat pótlása, a kültéri játszóeszközök beszerzése és a szabadidős programok. Igyekszünk minél több helyre eljuttatni a gyerekeket: nyáron strandra, kirándulni, a Balatonra, ami a közösséget erősíti és élményt ad – teszi hozzá Szabó Anita. Ha egy intézmény, szervezet vagy magánszemély élményt ajándékozna nekik, azt szívesen fogadják. Minden gyermekotthonuknak van külön alapítványa, ahová adományokat lehet eljuttatni, de kereshetik Szabó Anitát a [email protected] e-mailcímen vagy a 06 30 361-3629- es telefonszámon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!