Sárkányhajó

2022.08.06. 14:06

A szél nem fújta el a Sárkányhajó fesztivál jó hangulatát

Kilencedik alkalommal rendeztek Sárkányhajó fesztivált a szombathelyi Csónakázótavon szombaton. A szél nem fújta el a verseny jó hangulatát, az időmérők során kérdeztük a csapatok tagjait, mit várnak a megmérettetéstől.

Fotó: © Unger Tamás

Négy kategóriában nevezhettek a csapatok, ennek megfelelően kellett, illetve kell a Csónakázótavon kijelölt 200 vagy 2000 méteres távot megtenniük a sárkányhajóval. A Magyar Sárkányhajó Szövetség által támogatott eseménynek kilencedik alkalommal adott otthont a vasi megyeszékhely, a megjelenteket szombat délelőtt dr. Puskás Tivadar, Szombathely díszpolgára köszöntötte. 
Járosi Pétertől, az országos szövetség elnökétől ottjártunkkor megtudtuk: a tavalyi évhez képest nőtt a legénységek száma, többen neveztek a versenyre. A járvány előtti időszakot még nem érték el, de ezt az elnök szerint befolyásolják a nyári szabadságolások is. Elmondható ugyanakkor: szeretik a szombathelyiek a fesztivált, hiszen vannak, akik már a verseny kiírása előtt érdeklődnek és készülnek az eseményre. 
Bár minden a játékról és a közösségi élményről szól ezúttal is, miután erős szél fogadta a csapatokat, biztonsági okokból a versenyszabályok is jobban előtérbe kerültek.
- A nagy szél nagy hullámokat korbácsol, és elvileg, ha nagyon mélyre merül a hajó, úgy abba be tud kerülni a víz. Emiatt tizennyolcról tizenhatra csökkentettük a hajóba beülők számát - tájékoztatott Járosi Péter. Hozzátéve: most azt a kedvezményt is megkapták a csapatok, hogy nem kellett dobost állítaniuk. 


Az Open Kupa kategóriájában Hobbisárkányok néven indultak a Hobbisták Sportegyesület tagjai. Az első időfutam után Király Brigittát szólítottuk meg. - Láttam a kiszálló sporttársaimat, és mindenki nevében elmondhatom, hogy ez hihetetlen élmény volt. Tizenhatan ültünk a hajóban, és a többség most vesz először részt ezen a versenyen. A szél nem zavart minket azért, mert annyira próbáltunk koncentrálni a feladatra, hogy élvezzük a futamot, és hogy ügyesek is legyünk, hogy az másodlagos szemponttá vált - osztotta meg velünk mosolyogva a versennyel kapcsolatos friss érzéseit Brigitta. - A csapatösszetartásért és a jó élményért jelentkeztünk. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az ügyességünk, az erőnk mire elég - tette hozzá.
Hasonló motivációk vezették a Spartan Race Training Group Szombathely és az Olad Városrészért Egyesület tagjait, akik ezúttal egy hajóban eveztek. Ők készültek "cserejátékossal" is, így huszonegy fővel érkeztek a Csónakázótó szigetére, közülük tizenhatan szálltak egy-egy futamnál a hajóba. Horváth Tamás kérdésünkre - milyen célokkal vágtak neki a versenynek  - úgy felelt: - Elsősorban, hogy ne boruljunk a vízbe, tehát lehetőleg szárazon érjünk ki a partra. Majd kicsit komolyabbra fordítva szót úgy folytatta: - A legfontosabb, hogy érezze mindenki jól magát, gyerekek, apukák, anyukák egyaránt. 
Horváth Tamás arról is beszélt: - Pénteken az utolsó rajtunk nagyon jól sikerült, ehhez képest a mairól éppen annak ellenkezője mondható el. A szél tényleg kicsit nehezíti a dolgot. De ez az első közös próbálkozásunk, így "első bálozóként" mindenféleképpen próbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!