Vörösiszap

2010.10.07. 11:36

A Károly Róbert Főiskola végzi a károk légi felmérését

A Károly Róbert Főiskola szakértőit bízta meg az ajkai zagytározó gátszakadása következtében kialakult károk légi felmérésével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság; a gyöngyösi főiskola ugyanazt a technológiát veti be, amelyet korábban is sikeresen alkalmazott a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak térképezésében.

MTI

A közlemény szerint a gyöngyösi főiskola semmiféle ellenszolgáltatást nem vár a többmilliós értékű munkáért, így járul hozzá a kárenyhítéshez.

A felmérő repülések előreláthatólag szombattól hétfőig tartanak. A levegőből történő felderítés során olyan speciális érzékelőkkel pásztázzák végig a katasztrófa sújtotta területeket, amelyek alkalmasak a szennyezések térbeli eloszlásának megállapítására. Az úgynevezett multiszenzoros távérzékelési technikákkal - ezekben szinte egyedülálló referenciái vannak a Károly Róbert Főiskolának - nemcsak a szennyező anyagok helye, hanem koncentrációjuk is meghatározható. A technológia segítségével pontosan kimutatható, hogy a szennyezett területen hol kell feltétlenül talajt cserélni, és hol lesz elegendő csupán a talajjavítás.

A hiperspektrális szenzortechnika mellett a főiskola lézertechnológiát is alkalmaz. Ezzel olyan pontos felszínmodell állítható elő, amely alkalmas a lerakódott iszap helyének megállapításra, valamint a csapadék hatására bekövetkező - a szennyezés további mozgását előidéző - felszíni lefolyások irányainak térképezésére, így a még nem szennyezett területek is térképezhetők.

A feladatot a gyöngyösi főiskola szakértői két repülőgépről hajtják végre, a Nyíregyházáról felszálló a lézerszkennelést, a Siófokról induló a hiperspektrális felméréseket végzi. Az elvégzett vizsgálatok segítségével a kármentesítés költségei minden eddiginél pontosabban megbecsülhetővé válnak. A kár nagyságának mértékétől függően kérhet uniós támogatást Magyarország európai a kárenyhítéshez.

A katasztrófa után a világ számos pontjáról keresték meg a főiskolát a távérzékelésben, illetve a katasztrófafelmérésben élen járó intézmények közül, így a felmérést nemzetközi csapat végzi. A kutatói csapatban ott lesz az egyesült államokbeli Galileo Group (a Columbia űrsikló roncsainak és a Katrina hurrikán kárainak felderítője) szakértője, a norvég Blom távérzékeléssel foglalkozó cég szakemberei, a horvátországi spliti egyetem kutatói, és az amerikai légierő is intenzíven érdeklődött a feladat megoldása iránt - áll a főiskola közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!