Vörösiszap

2010.10.31. 09:17

Nincs veszély: megfelelő állapotúak az ország zagytározói

Megfelelő állapotú az ország valamennyi zagy- és iszaptározója, nincs szükség védelmi intézkedésekre - állapította meg a rendkívüli hatósági vizsgálat, a melynek eredményét Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője ismertette az MTI tudósítójával vasárnap.

MTI

 
Az ajkai vörösiszap-tározó október 4-én bekövetkezett gátszakadása miatti katasztrófát követően Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek azonnal vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét, és azok állapotát.
   
Az ország területén működő tíz környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség közül hat illetékességi területén találhatók üzemelő zagy- és iszaptározók: a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon, Észak-magyarországon, a Közép-Dunántúlon, valamint a Nyugat-dunántúli, és a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség területén.
   
Az október 5-én kezdődött soron kívüli, helyszíni környezetvédelmi hatósági ellenőrzés megállapítása szerint az országban működő vörösiszap- és zagytározó rendeltetésszerűen működik, a kazetták oldalfalain szivárgás, repedés nem található, jelentős részüket már rekultiválták, állapotokat folyamatosan ellenőrzik - mondta Petróczi Tímea.
   
A hatósági vizsgálat szerint Pécsi Erőmű Zrt. erőművi salak és pernyetározó zagykazettái Pécs város belterületén, az erőmű közvetlen szomszédságában lévő Tüskésrét elnevezésű városrészben helyezkednek el. A zagykazetták területére 2005-től sem szilárd hulladék, sem zagy, sem hulladékvíz kihelyezés nem történik, a sűrűzagyos kazetták víztelenedési folyamata még nem teljesen fejeződött be.
   
Két uránipari zagytározó Pellérd község közigazgatási területén van. A tájrendezési munkák előkészítéseként hatósági engedély alapján az I-es zagytározóról eltávolították a szabad vizet, majd a magas víztartalmú belső iszapmag felső részét függőleges és vízszintes drénezési technológiákkal víztelenítették, stabilizálták. A még 2001. őszén megkezdődött kiviteli munkák 2008. év végén befejeződtek.
   
A Paksi Atomerőmű Zrt. területén hat, egyenként tízezer köbméteres tározó található, ebből négy mésziszap tárolására szolgál, egy a vegyszeres hulladékvizeket, míg egy másik az olajos hulladékvizeket fogadja.
   
Észak-Dunántúlon Neszmély, Almásfüzitő-Dunaalmás, Mosonmagyaróvár területén található vörösiszap-tározó, továbbá Oroszlány és Kecskéd területén működik zagytározó. A neszmélyi tározón dús a növényzet, szivárgásra utaló nyomok nincsenek, a süllyedések a tervezéskor számított és előre jelzett értékeken belül vannak.
   
Almásfüzitő-Dunaalmási  vörösiszap-tározók közül négyet porzásmentesítettek, a gátakon sérülés, szivárgás nyomait nem tapasztalták. A VII-es tározóba 1994. óta nem történt kihelyezés, a többi tározón már ennél korábban megszűnt. A tározót körtöltés veszi körül, .hetente ellenőrzik szemrevételezéssel a gátak, sorompók állapotát, amiről a minőségirányítási rendszer szerint ellenőrzési űrlap kitöltése történik. A gátak gondozottak, kaszáltak. a monitoring tevékenységet előírás szerint végzik és jelentik  állapította mega  vizsgálat.
   
Mosonmagyaróváron öt vörösiszap-tározó van, ebből négyet már korábban rekultiválták. A felügyelők geotextíliával és fóliával bélelt, felszínüket és oldalukat növényekkel fedett gátakon csurgás jeleit nem látták. A tározók állapotait geofizikai mérésekkel évente ellenőrzik.
   
Az oroszlányi erőművi zagytározó 6 kazettából áll, amelyek közül az 1., 2., 3., és 4. művelés alól kivettek, az 5. és 6. kazetta üzemel. A művelésből kivont 1-4 számú zagyterek rekultivációja még nem történt meg. A zagytér védelmét a meglévő résfal, védőtöltés, valamint a megvalósult csőrendszer és aknás vízkivétel szolgálja. A gyár területéről a vízzel higított zagy nyomott csőrendszeren keresztül jut a zagytérbe. A helyszíni szemle során a tározókban károsodást nem észleltek. Az ajkai katasztrófát követően megszigorították az ellenőrzést, eszerint napi kétszeri műszaki helyszíni ellenőrzés történik, és heti egy alkalommal környezetvédelmi ellenőrzést végeznek. Zalatárnok külterületén a tározót, ahol fúrási iszapot tároltak, a felügyelőség által jóváhagyott terv alapján már rekultiválták, a területet gondozott.
   
A Tiszántúlon az ajkai zagytározóhoz hasonló rendeltetésű és kockázatú tározó nincs, ipari létesítményhez köthető tározók egy helyszínen, Kabán találhatók. A tározók a terepszintből kiemeltek, mintegy 3 méter a töltés koronaszintje, fóliával vízzáróan szigeteltek, aládrénezettek, töltésük vasbeton támfallal megerősített. A tározók körül monitoring kutak találhatók, melyeket rendszeresen vizsgálnak. A tározók sík területen, lakott területtől távol helyezkednek el és nem olyan kapacitásúak, hogy komoly veszélyhelyzetet idézhessenek elő – állapította meg az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség vizsgálati jelentésében, amelynek összegállapítása szerint a zagytározók állapota kielégítő, soron kívüli intézkedésekre nincs szükség.
   
Az ajkai timföldgyár X-es kazettájából október 4-én délután mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos víz és vörösiszap ömlött ki,és néhány perc alatt elöntötte Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája során kilenc ember vesztette életét, közel 400 ház lett átmenetileg vagy véglegesen lakhatatlan. A katasztrófa miatt év végéig három megyére kiterjedően veszélyhelyzetet hirdetett a kormány.

 

Dosszié a vörösiszap katasztrófáról - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!