Vörösiszap

2010.10.26. 12:52

Vörösiszap-katasztrófa: a karitász az építkezésben is segít

Fantasztikus összefogást tapasztalt a vörösiszap károsultjaiért a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Adakoztak vasiak, külföldiek is. Munkatársaik dolgoztak a helyszínen.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász sokféle módon segített már eddig is a vörösiszap károsultjait.
 
- Több szakaszát éltük meg a segélyezésnek, s mindig alkalmazkodtunk ahhoz, amit a helyszínen lévők kértek tőlünk, mert csak úgy hatásos a segítség, ha az jut oda, amire valóban szükségük van - mondja elöljáróban a karitász igazgatója,Tuczainé Régvári Marietta.

Így aztán először védőruhát, védőkesztyűt, csizmát juttattak el a mentésben segédkezőknek, és sok élelmiszert. Azonnal elkezdték gyűjteni az adományokat az Interspar parkolójában.

- Állandó kapcsolatban állunk Zagyva Richárddal, a veszprémi karitász igazgatóval, aki két hete helyben segítő munkatársakat kért. Tíz napnál többet töltött a helyszínen két munkatársunk, a hétvégén még csatlakoztak hozzájuk négyen. Nagy feladat hárult rájuk a szervezésben, a logisztikában. Szervezték az ország minden részéből odaáramló önkéntes segítők munkáját, ellátták őket védőfelszereléssel, s mivel folyamatosan érkeztek teherautókon a segélyadományok, Ajka mellett egy hatalmas raktárban egy szisztéma szerint úgy helyezték el azokat, ha valakinek 42-es gumicsizmára volt szüksége, akkor azonnal megkaphassa. Reggeltől estig dolgoztak azon, hogy helyére kerüljön a sok-sok cukor, liszt, tisztítószer, s azokból egységcsomagok készüljenek a kitelepített családok megsegítésére.

Kedden reggel pénzt és hatezer darab karitászos táskát vittek Szombathelyről Devecserbe. Ugyanis a karitász boltjának táskáira is szüksége volt az ottani karitásznak.
 
- Ezekben a hetekben fantasztikus összefogás valósult meg - mondja örömmel Tuczainé Régvári Marietta. - Külföldi segítőink Grácban és környékén 50 ezer eurót gyűjtöttek, s még ugyanennyi összejön majd. A felajánlott bútorokat egy helyi raktárban helyezték el.

Pénz, pénz, pénz. Ezt ajánlott fel egy kőszegi együttes, a szombathelyi Melódia Együttes. Sokan. Cég is.
 
- Ez a szombathelyi cég nem is akárhogyan adott pénzt. Elhívott bennünket egyik nap a műszak végére, másikon a műszak kezdésre azzal, hogy gyűjtsük össze a dolgozók pénzadományait. Megtettük, s amennyit az alkalmazottak adtak, azt a cég megduplázta!
 
Az adományok eljutottak már Veszprém megyébe. Most az a cél, hogy karácsonyra otthonuk legyen a szerencsétlenül jártaknak. Természetesen a karitász besegít majd az építkezésbe és a házak berendezésébe is.

Ezek is érdekelhetik