Vörösiszap

2010.10.05. 19:29

Vörösiszap-katasztrófa: Kolontár, a halott falu, menekülnek az emberek a településről

Halott falunak nevezték a Veszprém megyei Kolontár lakosai saját településüket kedd este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon; a településen négy ember, köztük két kisgyermek vesztette életét, sokan égési sérülést szenvedtek a 28 órával korábban két méter magasságban hömpölygő, 40 házat elárasztó vörösiszap lavina miatt.

MTI

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke a település lakosainak a művelődési házban tartott lakossági fórumon elmondta, hogy a kormány három megyére is veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami azt jelenti, a felmerülő károkat a kormány fizeti. Kijelentette: céljuk, hogy december elejére mindenki visszatérhessen otthonába, vagy fedél legyen a feje fölött, és a kármentesítést megkezdték.

A település lakosai viszont azt mondták: „Kolontár egy halott falu”. A vörösiszap lavina miatt a házak egy része megsemmisült, többségüket elárasztotta a sárfolyam, félnek, hogy egészségkárosodás szenvednének, ha abba visszatérnének. Halottnak nevezték amiatt is, mert a megsérült, szennyezett épületek értéktelenné váltak, senki nem akar a faluba költözni, s ha teheti, inkább elmenekül. 


Úgy vélték, ha a több méteres magasságban is feltorlódott iszap eltakarítása után méteres mélységben nem cserélik ki a talajt, 30-40 évig holt terület veszi körbe őket, a kiskertekben, a szántókban kipusztult élővilág egy emberöltő múlva sem nyerheti vissza az élet csíráját.

„Nem a nulláról, a mínusz egyről kell indulnunk” – mondták a megyei közgyűlés elnökének, megemlítve, hogy a jelzáloghitellel terhelt ingatlanjaikat akkor is fizetniük kell, ha az épületük lakhatatlan, ugyanis ipari katasztrófa esetén a biztosító sem fizet.


Felháborítónak tartották Lasztovicza Jenő védelmi bizottsági elnök kijelentését, miszerint a vörösiszap nem tartalmaz radioaktív anyagot és nem ártalmas az egészségre, így a védőmaszk használat sem indokolt. Szerintük sokan emiatt szereztek égési sérüléseket. 

A falubeliek azt mondták a megyegyűlés első emberének, hogy költözzön ő vagy az anyag ártalmatlanságát megállapító szakemberek, politikusok családjukkal a vöröslő házakba, akár most vagy ha majd újjáépítik, kármentesítik azokat. 


A település egy részét teljesen körbezárta az iszap, az itt lakókat kimenekítették. Ők kedden kora este két órát kaptak, hogy rendőri felügyelet mellett összeszedjék a hátrahagyott, legszükségesebb dolgaikat. Az alig  pár száz fős település teljesen elnéptelenedett kedd éjszaka, csak a rendőrök, tűzoltók és katasztrófavédők láthatósági mellényei világítottak az utcákon, és katonai, rendvédelmi járművek cirkáltak a Veszprém megyei kis faluban.
 
A vörösiszap még mindig szivárog az Ajka térségében megsérült zagytározóból, az utakon lévő lúgos sarat lassan oldja a szakadó eső.

 Semmi nem maradt épen Kolontár még mindig lezárt részében

Semmi nem maradt épen az iszapömlésben érintett egyik falu, Kolontár még mindig lezárt részében; a személyes holmik az utcán hevernek, a házak megrongálódtak - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen kedden, amikor két órára megnyitották a lezárt falurészt.

A lezárt részt egy patak választja el a falutól; a hidat elmosta az ár, a házak szemmel láthatóan életveszélyesek. Ezért a rendőrség senkit sem enged be a területre. 

A zárást két órára oldották fel, hogy az emberek elvihessék értékeiket otthonukból. Több, a neve elhallgatását kérő helyi lakos azt mondta az MTI tudósítójának, hogy nem maradt semmilyen személyes holmija, ami ne tett volna tönkre a vörösiszap.

Az iszapáradat két méter magasan is vörösre színezte a házak falát; a kerteket néhol másfél méternyi iszap fedi, a kerítéseket kidöntötte az ár, a személyes holmik az utcán hevernek. 

Az MTI tudósítója azt látta, hogy az ár ereje a legtöbb fát kitépte a helyéről, több háznak kidőlt a fala, de olyan is van, ahol a lakók bontották meg a cserepeket, hogy a padlásról kijussanak a tetőre.


Iszaptenger fogja körbe Kolontár egy részét

Iszaptenger fogja körbe a Veszprém megyei Kolontár település egy részét; a Molnár utcában hétfőn az ablakokon át ömlött be a több kilométer távolságban megsérült zagytározóból a vörösiszap; a áradat maga előtt sodort épületeket, autókat.

Az MTI tudósítója a megsérült zagytározó közelében, Kolontár településnél kedden azt látta, hogy a kör alakú gátszakasz sérült részén még mindig folyik kifelé a vörös színű sárlavina. A töltéstől mintegy másfél-két kilométernyire eltolta a támfalként szolgált, több tíz tonnányi, megkötött kohósalakot, amelynek keménysége a betonhoz hasonlatos. Most, mint szétszórt kavicsok terülnek el a szántóföld és a nádas közelében, míg a 8-10 méter magas fűzfák alsó harmadát megfestette az iszap, csak a tetejük zöldellik.    

A lezárt településrészre, a Molnár utcába Devecseren át sok kilométeres kerülővel lehet eljutni. Az útszakaszon tűzoltók próbálják szivattyúzni a vörösiszapot a házakból és az udvarokból. A falu szélén lévő tojásdobozoló üzem konténereit egymásra tolta az iszapfolyam.
 
Egy fiatal pár, akiknek a szülei a Molnár utcában laktak, az MTI tudósítójának azt mondták: hétfő délután a ház előtt parkoló autójukat két kilométerrel távolabb, a mezőn találták meg, s az áradásban a nagymama életét vesztette. A lány apja a katasztrófa bekövetkeztekor a mezőn dolgozott, s egyik pillanatról a másikra arra lett figyelmes, hogy mintegy két méter magasságban rohan feléje a vörös ár, amely pillanatok alatt elöntötte a területet. 
 
Az elzárt utcákban este sötétség honol, mert áramtalanították a környéket. Az elzárt falurészt kedden délután két óra időtartamra megnyitották, az ott lakók rendőri felügyelettel mehettek be otthonaikba, hogy a legszükségesebb dolgaikat és értékeiket kimenekíthessék.
 
A megsérült zagytározó tövében munkagépek dolgoznak, a több tíz méter magasságú és szélességű vágaton szemmel láthatóan még mindig folyik az iszap. A Molnár utca házai "új színezést" kaptak: az épületek alsó fele egyforma vörös színű, csak a tetőszerkezet és a tűzfal színe változó.
 
A katasztrófavédelmi szakemberek munkáját nehezíti, hogy ismét eleredt az eső és feltámadt a csípős, hideg szél. Kolontáron negyven, Devecseren több mint kétszáz embert kellett kilakoltatni, de kérdéses, hogy valaha még visszatérhetnek-e otthonaikba.

 



Egy helyi lakos azt mondta, hogy egymás mellett lakott az az idős nő és az a két kisgyermek, akik meghaltak a gátszakadásban. A két ház szemmel láthatóan nagyon megrongálódott a katasztrófában.

Az MTI tudósítója találkozott a falurészben egy fiatal párral, akik egy ékszerteknőst vittek magukkal. Mint elmondták, most sikerült csak kimenteni az állatot az emeletről.

A tudósító egyébként azt tapasztalta, hogy a honvédség már dolgozik az összeomlott híd pótlásán. Arra a kérdésre viszont, hogy mikor nyithatják meg a falurészt, egyelőre senki sem tudott válaszolni. Egy rendőr megjegyezte, egyelőre még eltűnt embereket is keresnek a környéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!