Vörösiszap

2011.08.31. 07:03

A lúg okozhatta a vörösiszap-tragédiát

Évtizedek alatt kimosta a lúg a talajt az ajkai zagytározó alól, ez okozta a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát, hangzott el kedden.

Vas Népe

Ezt Fancsik Tamás, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet igazgatója mondta a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság ülésén. A tározó alatt  kavicsos, hordalékos a talaj, alatta vízzáró agyag található. A lúg évtizedek alatt először  a felső rétegből mosta ki a szerves anyagot, azután  az agyagot tette szappanhoz hasonló anyaggá. Ez okozhatta a X-es tározó északi falának megsüllyedését. 

Káldi Zsolt, a veszprémi bányakapitányság vezetője elmondta: a tározók megerősítési terve elkészült, a timföldgyár átállt a száraz technológiára, így a jövőben lúg nem szabadulhat ki a tározókból.

Ékes József (Fidesz) országgyűlési képviselő  lehetséges problémaként vetette fel, hogy az elmúlt évtized közepén Ajkán megszűnt a szénbányászat, s megszűnt a bányák víztelenítése is. A talajvíz megemelkedése szerepet játszhatott a gátszakadásban - írja a naplo-online.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!