Vörösiszap

2010.10.12. 16:45

A pH-érték nem elég: sokan várják a Marcal laboratóriumi eredményeit

A Marcal vizének pH-értéke csökken, a szennyezés előtt 7,7-8,3 között volt, a múlt heti katasztrófa idején 12,36-os értéket is mértek. A víz vezetőképessége is megtízszereződött az iszapömlés ideje alatt.

Nagy Ildikó

A Marcal vizének pH-értéke csökken, ugyanakkor az élővilágért aggódó szakemberek további vizsgálatok eredményeit várják. A szennyezés előtt 7,7 és 8,3 közötti pH-értéket mértek a Marcalon. A múlt hétfői katasztrófa óta a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei folyamatosan mérték a Marcal vizének pH-értékét. A legmagasabb érték 12,36 volt, hétfőn viszont már 8,41 és 8,95 közötti pH-t dokumentáltak. A szakemberek a víz fajlagos vezetőképességét is mérték, ez az ionkoncentrációt mutató érték az ipari katasztrófa előtt 700-900  mikorsiemenscentiméter volt. A szennyeződés során ez az érték megtízszereződött: volt, amikor 9 ezer 780-as értéket mértek.

Ahhoz azonban, hogy a szennyeződés élővilágra gyakorolt hatását pontosan fel tudják mérni a szakemberek, laboratóriumi vizsgálatok szükségesek. Sok más mellett a  toxicitás, az oldott oxigén-, a nehézfémtartalom, az ionösszetétel, az összes keménység is fontos információkkal szolgálhat. A Marcalból vett vízmintákat ilyen szempontból is vizsgálták a felügyelőség győri laboratóriumában, remélhetőleg az eredmények hamarosan ismertek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!