Zene

2014.05.31. 16:36

Bükön cigányzenével köszöntötték a nyarat

A Büki Művelődési és Sportközpont adott otthont a nyárköszöntő koncertnek, amelyen felcsendültek a zeneirodalom leghíresebb dallamai.

Kovács Ágnes

 

A közönség hosszan ünnepelte a Pannon Cigányzenekart és a két kitűnő szólistát, Bangó Margit Kossuth-díjas művésznőt és Dégner Lilla operett énekest.

Bangó Margit a tőle megszokott zseniális énektudással, szakmai alázattal és csodálatos ruhakölteményeivel lépett a nagyérdemű elé (Fotó: Szendi Péter)

A 2006-ban alakult zenekar zöme a volt „Rajkózenekari tagokból” áll. A művészek egytől egyig magasan képzett zenészek, nevükből adódóan a Pannon Régiót képviselik. A cigányzenekar nemzetközi szinten is jól teljesít, ismerősen cseng a nevük a világ számos országában. Külföldön a Hungarian Royal Gipsy Orchestra sokakat vonz sportcsarnokokba, hangversenytermekbe. Az együttes sajátos küldetésnek tekinti a cigányzene megismertetését a világ összes zeneszeretőjével. Fontosnak tartják, hogy kineveljék a fiatal tehetségekből álló utánpótlást, és hogy a hagyományok ébren tartásával klasszikus műveket adjanak elő cigányzenekari feldolgozásban. Vallják, az a muzsika, amit képviselnek a világon egyedülálló. Gondoljunk csak arra, hogyan lelkesedett Liszt Ferenc, vagy Strauss a magyar cigányprímásoktól ismert dallamokért! Sok hódítóan tüzes, édesbús melódiát komponáltak nagy zeneszerzőink egy-egy nóta ihletésére. A közönség mindig is rajongott a Monti-csárdásért, táncra perdült Strauss Kék Duna Keringőjére, és lelkesen megtapsolta Liszt Magyar Rapszódiáját. A cigányzene tehát nem megy ki a divatból. Természetesen minden színpadi e

lőadás dramaturgiájának leghangsúlyosabb pillanata, amikor egy igazi sztár lép a zenekar elé. Ezen az estén két nagy tehetségű művész kápráztatta el a közönséget. Bangó Margit művésznő, a tőle megszokott zseniális énektudással, szakmai alázattal és csodálatos ruhakölteményeivel lépett a nagyérdemű elé és adott ízelítőt fantasztikus repertoárjából. Dégner Lilla operett énekes a műfaj legismertebb dalaival teremtett jó hangulatot a büki közönség legnagyobb örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!