Állatvilág

2009.01.24. 05:10

Törzskönyv

Kilenc magyar kutyafajtánk közül a komondor mellett a kuvaszt tenyésztették ki háziállataik védelmére nomád pásztorkodó őseink.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

E két nagytestű, fehér őrző-védő pásztorkutya a ragadozók és rablók elől védte a nyájat, kondát, hiszen e feladat ellátására a pásztor nem volt elég éber és erős. Az már a múlt titka marad, hogy e két, nagyjából azonos feladatokra alkalmazott kutya minek köszönhette egymás melletti fennmaradását évezredeken keresztül.

Korabeli dokumentumok szerint Mátyás király idejé- ben alkalmazták a kuvaszt vadászatokon is, főleg farkas ellen, hiszen a nyájőrzésből eredően és mozgékonyságának, acélos izomzatának köszönhetően erre kiválóan alkalmas volt.

A XIX. században megváltoztak az állattenyésztés kö-rülményei, a pásztorkodás egyre inkább háttérbe szorult, s így megszűnt a kuvasz munkaterülete is. 

A kuvaszt 1924-ben törzskönyvezték először. Napjainkban az elegáns, erőt sugárzó kuvasz egyre több jómódú család portáján tűnik fel, hiszen esztétikai és gyakorlati értékét tekintve egyaránt kiváló kutya. 

Sokan kiszámíthatatlan, hamis kutyának tartják, holott csak rossz, kegyetlen tartásmód rontja el az amúgy normális, kezelhető, gyerekszerető fajtát. 



Ősi fajta, régi társunk már

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!