Állatvilág

2016.11.16. 13:50

Kezdődik a madáretetés! - Nagyon fontos, hogy kenyeret, morzsát nem szabad adni a csipegetőknek

Körkép - A Magyar Madártani Egyesület számításai szerint a 127. országos madáretetési szezon kezdődött el.

Bakos Ágnes

Napraforgót ebédeltek tengelicek Körmenden - Bedőcs Gyula készített remek képeket a lakomáról. A madárkák a fényképezőgép előtt sem zavartatták magukat, kényelmesen fogyasztották az olajos magvat. Kell is a hidegben a táplálék, nem baj, ha az ember rásegít a lakmározásra.

A komplett napraforgófejek minden magja értékes tálpálék és megpihenhetnek rajta a tengelicek (is)

A tengelic a gyönyörű fotók miatt nálunk már most kiemelt figyelmet kap, jövőre pedig még többet hallhatunk róla, hiszen a Magyar Madártani Egyesület már hagyományos szavazásán a 2017-es év madarának választották. Versenyben volt még az erdei fülesbagoly és a házi veréb - de a tengelic, vagy népies nevén stiglic győzött. Egyébként ő is veréb: legalábbis a madarak osztályának verébalakúak rendjébe tartozik, azon belül pintyfélék családjába. És, mint láthatjuk, szereti a napraforgót. Sok más madárka fogadja még szívesen az emberi segítséget az ínséges téli hetekben. A Magyar Madártani Egyesület közleménye szerint a 127. országos madáretetési szezon kezdődött meg. Olyan régre nyúlik vissza Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető. Ötvennél is több madárfaj a potenciális etetőlátogató. Nem csak a kertekben és a parkokban, de a belvárosokban és a sokadik emelet magasságában is érdemes etetőket kihelyezni.

Színpompás madárka a stiglic, amely az év madara lesz 2017-ben Fotók: Bedőcs Gyula

Az etetési időszak dandárja hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, többnyire november közepétől március végéig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.

A jóllakott madárka igazi modell: nem zavarja a fényképezőgép

Az első és legfontosabb etetési szabály az, hogy ne töltsük meg az etetőt kenyérrel, morzsával, mert az több napig, hétig is az etetőben maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhat a madárkáknak. A téli madáreleségek között a legismertebb a napraforgó, amibe érdemes apró szemű magvakat, kölest, muhart is keverni. Az állati zsiradék is táplálékuk lehet: a cinkegolyó, a háj, a faggyú és a főzéssel sótlanított szalonna. Adhatunk gallycsonkokra szúrható, földre szórható almát is, ha van hozzá helyünk. Ne felejtsük, hogy nélkülözhetetlen az ivó- és fürdővíz is. Az itatóból a jeget elegendő napközben legalább egyszer langyos vízre cserélni. És máris sokat tettünk a madarakért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!