Állatvilág

2017.02.06. 10:53

Ilyet még biztosan nem látott: pigmenthiányos feketerigó Kőszegen

Körkép – A különleges, fehér-fekete feketerigó csak az egyik különleges madáregyed, amelyet a napokban lefotóztak a természetvédelmi őrök és madárfigyelők Vas megyében.

Bakos Ágnes

Kőszegen a Hideg-völgyben kapták lencsevégre a rendhagyó tollazatú feketerigót – számolt be a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. Nem festett a madár, és nem is a fénykép utómunkái során lett ilyen tarka. Valószínűleg fejlődési rendellenesség, pigmenthiány miatt ilyen különleges a kőszegi rigó, amelyet Döbrösi Roland örökített meg és a Facebook-oldalán mutatta be a látogatóközpont.

Fotó: Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Másféle rigót is láttak a napokban: Bozsokon fotóztak fenyőrigót. Magyarországon csak kis számban költ, téli vendégről van szó. Ebből is látszik, hogy relatív a hideg, hiszen az észak-európai fenyőrigó-állomány jelentős része Magyarországon vészeli át a telet.

Fotó: Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Legnagyobb csapatai tél végén figyelhetők meg, amikor ismét fészkelőhelyeik felé veszik az irányt.

Fotó: Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

Az északi vendégekkel ellentétben az üstökösréce itt is költ, a szakemberek bejegyzése emlékeztet, hogy az 1980-as évek óta, előtte csak kóborló példányairól tudtak Magyarország területén. Különös stratégiája van az üstökösrécének: előfordul, hogy más récefélék fészkébe is elhelyez egy-egy tojást arra az esetre, ha saját fészekalja megsemmisülne. Egy példányát a szombathelyi Csónakázótavon fotózták le a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!