Bajánsenye

2014.12.04. 15:15

A mai napig őrzik a lángot

Bajánsenye - Zsúfolásig megtelt a művelődési ház érdeklődőkkel: a helyi színjátszók olyan színdarabokat dolgoztak fel, amelyeket elődeik 115 évvel ezelőtt már színre vittek.

Kálmán György

A bajánsenyei népi színjátszás 115 éves hagyománnyal rendelkezik. Egy korabeli írásos dokumentum, egy műkedvelői színielőadásra szóló meghívó szerint 1899-ben a senyeházi önkéntes tűzoltó egylet javára rendezték meg az eseményt a nagyvendéglő helyiségében tánczczal egybekötve tudtuk meg Balek Tamástól, aki amellett, hogy tagja a színjátszókörnek, helytörténeti gyűjtő és hagyományápoló. Az ő munkájának köszönhető, hogy nem ment veszendőbe ez az egykori dokumentum, amely tulajdonképpen alapjául szolgált annak az ünnepi rendezvénynek, amelyet nemrégiben tartottak Bajánsenyén. A mai színjátszók, a Kerkabarka Színjátszókör tagjai egy egész estét betöltő programmal kívántak emléket állítani a 115 éves hagyománnyal rendelkező bajánsenyei népi színjátszásnak.

Az 1899-ben is játszott darab, a Hol a férj című egyfelvonásos vígjáték mai szereposztásban: Dubourg kapitány Anduska János, Ernesztina Csekéné Sipos Andrea, Kázmér Cseke Sándor, Pál, a kapitány öccse Balek Tamás

A rendezvény tükörképe volt a réginek. Bár táncz nem volt és személyenkint 20 krajcár belépőt sem szedtek, az előadott darabok részben megegyeztek az egykoriakkal. Zsúfolásig megtelt a helyi művelődési ház. A vendégeket Györke Gyula polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy az 1899-ben, a kor igényeit meghaladó módon, nyomdai úton készült meghívó az első olyan hiteles dokumentum, amely arról tanúskodik, hogy a településen a népi színjátszásnak komoly hagyományai vannak. A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása idézte a polgármester Morus Tamás angol költőt, majd arról beszélt, hogy mindig kell egy elhivatott személy vagy közösség a hagyományok ápolására.

Györke Gyula adja át dr. Szöllősi Juditnak az önkormányzat díszoklevelét (Fotók: Kemencei Ilona)

A Kerkabarka Színjátszókör tagjai ilyenek, és ezért tekinthetők az egykoriak méltó utódainak. A 115 év alatt voltak hullámhegyek és hullámvölgyek a népi színjátszás helyi történetében. A történelmi események többször is közbeszóltak, folyamatosságról sem lehetett beszélni. Az 1980-as években újraélesztették, majd pedig az ezredforduló után új alapokra helyezték a színjátszást Bajánsenyén. Ennek az eredménye, hogy ma már-már profi előadásokat láthat a közönség. A színjátszók a fellépéseikkel Bajánsenye hírnevét is öregbítették a régión belül és azon túl is. Az elért sikereik tiszteletre méltóak mondta Györke Gyula, majd a Kerkabarka Színjátszókör részére a község önkormányzatának díszoklevelét adta át. Az est folyamán, akárcsak 115 évvel korábban négy egyfelvonásos vígjáték került színre dr. Szöllősi Judit művészeti vezető rendezésében. Pappné Balogh Ágnes színjátszó, a művelődési ház vezetője örömmel újságolta, hogy még a csilláron is lógtak , annyian voltak kíváncsiak az előadásokra. Igaz ingyenes volt, ám felülfizetés örömmel fogadtatott !




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!