Belföld

2009.07.03. 15:06

Lakossági hangulatindex: a pártszimpátiától is függ a közérzetünk

Budapest - A megkérdezettek több mint háromnegyede értékelte hármasnál rosszabbra a dolgok alakulását Magyarországon, és mindössze 2,5 százalékuk adott hármasnál jobb osztályzatot a Forsense közvélemény-kutató legújabb jelentése szerint, amelynek összegzését pénteken juttatták el az MTI-hez.

MTI

A Forsense általános közérzetet mérő indexe továbbra is borúsnak mutatta az embereknek az ország helyzetével kapcsolatos véleményét. A 0-tól 100-ig terjedő skálán az év első felében a pontszámok 17 és 27 között ingadoztak: januárban 27 pontról indult a mutató értéke, ami egyben az idei év eddigi csúcspontja is volt. Az azt követő hónapokban folyamatosan romlott a választópolgárok közérzete, áprilisban csupán 17 pontot mértek, ami az utóbbi öt év hangulati mélypontját mutatja. Májustól enyhe javuló tendencia figyelhető meg, így június hónapban 23 ponton állt az index - olvasható az összegzésben.
     
A felmérés szerint az első félév folyamán a különböző társadalmi csoportok eltérően reagáltak az országban történtekre: januárban az idősebbek az átlagnál optimistábbnak számítottak, júniusra azonban eltűnt a különbség a különböző korcsoportok indexpontszámai között. Az inaktívak esetében meg is fordult a trend: márciustól folyamatosan alacsonyabb pontszámot adtak az ország helyzetének értékelésekor, mint az aktívak. A nyugdíjasok, és az inaktívak egymást részben átfedő csoportjai esetében a Bajnai-kormány szociális juttatásokat is érintő programja, illetve a program konkrét pontjainak a megvalósulása állhat a hangulatromlás hátterében - állapították meg a felmérés készítői. 
    
A legélesebb törésvonalat a korábbi évek adataihoz hasonlóan továbbra is a politikai pártokhoz való kötődés mutatta. A két végpontban a két legnagyobb politikai erő, az MSZP és a Fidesz áll: utóbbi szimpatizánsainak az indexpontszáma átlagosan összesen 12 pont volt, míg ugyanez a mutató az MSZP-sek esetében 40 pont. Az MDF és az SZDSZ szavazói is elégedettebbek az átlagnál az ország helyzetének alakulásával, a bizonytalan szavazók pedig az átlag körüli 21-22 pontra értékelték saját közérzetüket.
    
A kormánypárti szavazók körében a márciustól májusig tartó időszak jelentette a hullámvölgyet, Gyurcsány Ferenc lemondása és az MSZP médiában is követhető válsága orientáció-vesztéssel és kiábrándultsággal járt ebben a választói csoportban. A Jobbik szavazóinak értékelése a Fidesz szimpatizánsaihoz hasonlóan mindössze 12 pontos indexpontszámra volt elég, a 100 fokú skálán.
    
A válaszadók lakóhelyük típusa szerint eltérő osztályzatokkal értékelték a dolgok alakulását az első félévben: Budapesten volt a legmagasabb az index értéke hat hónapból öt esetben, és ahogy haladtak, a megyeszékhelyeken és a városokon át a falvak irányába, úgy csökkent az index pontszáma, bár a különbségek nem jelentősek - ismerteti az összegzés.

Az adatfelvételeket a Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet január és június között hat, 1000 fős minta alapján végezte.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!