Belföld

2009.09.30. 15:58

Kétkamarás parlamentet, 5-6 éves ciklust akarnak az önkormányzatok

Budapest - Kétkamarás parlament létrehozását, az önkormányzati ciklus 5 vagy 6 évre történő kiterjesztését, valamint a finanszírozási rendszer újragondolását kezdeményezte az Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa szerdán, Budapesten tartott megbeszélésén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hét érdekvédelmi szövetség vezetőit tömörítő testület közös nyilatkozatot adott ki a magyar önkormányzati rendszer 19 éves fennállása alkalmából, ebben összegezték legfontosabb törekvéseiket és elvárásaikat. Közölték, hogy a közös dokumentum kiadásával azt akarják kinyilvánítani: megvédik az 1990. szeptember 30-án létrejött önkormányzati rendszer alapértékeit és eredményeit. Azt hangoztatták: a helyi demokrácia alapját a közszolgáltatásokat biztosító önkormányzatok jelentik, függetlenül azok nagyságától vagy lakosságszámától. Mint írták, az önkormányzatok az elmúlt tizenkilenc esztendőben bebizonyították működőképességüket, hatékonyságukat és fejlődőképességüket. Arra hívták fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az önkormányzatok jelentős részének autonómiája sérül, ugyanis mivel működésüket a központi költségvetésből finanszírozzák, kiszolgáltatottá váltak a mindenkori kormánynak.

Az érdekképviseletek közös nyilatkozatukban rögzítették, hogy elkötelezték magukat a jelenlegi rendszer átalakítása mellett. Mint írták, támogatni tudják az önkormányzati rendszer átalakítását, "amennyiben érdemivé válik a decentralizáció, érvényesül a szubszidiaritás elve, növekszik a helyi demokrácia és javul az önkormányzati közszolgáltatások színvonala és a működés hatékonysága". Szorgalmazzák, hogy az alkotmány módosításával kétkamarás parlament jöjjön létre, mert így a második kamarában biztosítani lehetne az egyetértési jogot az önkormányzatokat érintő döntésekben.

Az aláírók - köztük Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének és Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke - a dokumentumban felvetették "a polgármesterek döntési pozíciójának megerősítését", valamint a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó szabályok egyértelművé tételét is. Az önkormányzati vezetők felemelték a szavukat a települések közötti buszközlekedés biztosításáért. Utaltak arra, hogy sok kistelepülésen probléma a kistérségi központokban működő közszolgáltatások elérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!