Belföld

2010.02.17. 17:22

Meggyanúsított rektor: a rendőrség kezdeményezi az előzetes letartóztatást

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezdeményezte az ügyészségnél, hogy indítványozzák két gyanúsított előzetes letartóztatását a bíróságnál a befolyással való üzérkedés gyanúja miatt indult ügyben. Az eljárás keretében az NNI kedden több helyen tartott házkutatást, a többi között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"A nyomozó hatóság a nyomozást felügyelő ügyészség felé a mai napon előterjesztést tett a két, őrizetben lévő gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelése indítványozására" - írta az NNI a rendőrség honlapján szerdán megjelent közleményében.

Az NNI szóvivője szerda délelőtt tájékoztatta az MTI-t arról: a nyomozó hatóság kezdeményezni fogja a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, illetve az ügyben őrizetbe vett másik érintett előzetes letartóztatását. 

Bartha László megerősítette azt a lapértesülést, amely szerint a rektor az őrizetbe vételkor ellenállt és megsérült. Mint mondta, a rektor könnyebb, hámsérülést szenvedett a homlokán, de panasszal nem élt az őrizetbe vétel ellen. Kitért arra is, hogy a gyanú szerint egy nemzetközi szállító cég ellen követtek el bűncselekményt.
 
Az NNI gazdaságvédelmi főosztálya kedden több helyen tartott házkutatást, a többi között a nemzetvédelmi egyetem rektori helyiségeiben is. Az iroda szerdai közleményében azt írta: "a házkutatások során a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény elkövetésére vonatozó bizonyítékokat sikerült lefoglalni". Megismételte, hogy a hivatali befolyással való üzérkedés bűntette miatt folyamatban lévő eljárás a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, így a nemzetvédelmi egyetem gazdálkodásával, működésével egyáltalán nincs összefüggésben.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

Az index.hu arról számolt be kedd este, hogy értesülésük szerint a rektor a DHL szállító céget kereshette meg egy törvénytelen ajánlattal.

A DHL szerda este az MTI kérdésére rövid közleményben azt írta: "a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett".

Közölték azt is: teljes mértékben együttműködnek a rendőrséggel, ám amíg a nyomozás eredménye nem ismert, a DHL-nek "nem áll módjában további észrevételt tenni" az üggyel kapcsolatban.

RTL Klub: tagadja a befolyással való üzérkedést Szabó János

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora tagadja a befolyással való üzérkedést - erről Zamecsnik Péter ügyvéd beszélt az RTL Klub híradójának szerdán.

Zamecsnik Péter azt mondta: Szabó János "teljesen egyértelműen tagadja, hogy bármiféle feltételt szabott volna, vagy bármilyen ajánlattal kecsegtetett volna bárkit".

Hozzátette: a rektor valóban felhívta a nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjének a figyelmét a "problémára". Az RTL Klub úgy tudja, az őrizetbe vett rektor nem tett vallomást, valamint, hogy az ügyben a nemzetközi szállítmányozási cég egyik munkatársa is gyanúsított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!