Belföld

2010.03.23. 17:27

Izraeli kémrepülők: a HM tudott róluk, a titkosszolgálatok nem

A Magyar Honvédség tudott az izraeli gépek érkezéséről, Magyarország biztonságát nem veszélyeztette a gépek múlt heti berepülése - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden Budapesten a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának rendkívüli ülésén.

MTI

Hónig Péter közlekedési miniszter elismerte, hogy formai hiba történt az engedély kiadásakor. A bizottság fideszes tagjai szerint a magyar kormány törvénysértő módon járt el, mivel hiányzott a titkosszolgálatok hozzájárulása az izraeli gépek belépéséhez, a Fidesz vizsgálatot és büntetőeljárás megindítását követeli, és sürgeti, hogy a miniszterelnök azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság teljes vezetését, mérlegelje a közlekedési miniszter felmentését és a honvédelmi miniszter felelősségét.

A honvédelmi miniszter a bizottság előtt megalapozatlannak nevezett minden olyan kijelentést, hogy a honvédség nem tudott a repülőkről vagy nem ellenőrizte volna a légteret. A magyar honvédség maradéktalanul ellátta feladatát, tudott az izraeli gépek érkezéséről, folyamatosan ellenőrizte a légteret. A gépek a megadott időben és útvonalon repültek - hangoztatta.
  
A Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője, Bocskai István múlt csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy a tárcának előzetesen semmilyen információja nem volt az izraeli katonai gépek érkezéséről; Szekeres Imre vizsgálatra kérte a kormányfőt. Bocskai István közölte: a miniszter azért kezdeményezi a vizsgálatot, hogy kiderüljön, miként kaphattak engedélyt azok az izraeli katonai repülőgépek, amelyek szerdán "megközelítési és átrepülési" feladatokat hajtottak végre a Ferihegyi repülőtéren.
   
A Magyar Nemzet csütörtökön saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy két, "civil küllemű" felderítőgép repült át szerdán Magyarország fölött, az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.
   
Szekeres Imre a keddi bizottsági ülésen elmondta: az izraeli gépek repülését a NATO és az Eurocontrol, az Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért is figyelemmel kísérte. A honvédelmi miniszter kijelentette: Magyarország biztonságát nem veszélyeztette a berepülés. Megjegyezte, az útvonal Törökországot, Bulgáriát, Romániát és Magyarországot érintette, ilyen repülés rendszeresen történik.
       
Ha bármilyen eltérés történt volna az engedélyben rögzítettektől, a készenléti erők megteszik a szükséges lépéseket - mutatott rá.
   
A Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal hozzájárulását most nem kérték ki - tette hozzá.
   
Hónig Péter közlekedési miniszter elismerte, hogy nem tartották be az érvényes jogszabályokat az izraeli gépek magyarországi berepülésével kapcsolatban. Közölte: a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatot indított.
   
Lázár János, a bizottság fideszes elnöke többször is szóvá tette, hogy az izraeli gépek belépéséhez hiányzott a titkosszolgálatok hozzájárulása, ezért a törvényeket megszegve hajtottak végre "a mai napig ismeretlen célú berepülést". Kiemelte: ha nem szövetséges ország katonai gépeiről van szó, akkor az igenis nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
   
A bizottsági elnök sajtótájékoztatóján közölte, a Fidesz arra kéri a kormányfőt, hogy még kedden hívja össze a nemzetbiztonsági kabinetet, és vizsgálja felül a légtér igénybevételének katonai gépekre vonatkozó szabályozását. A miniszterelnök azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság teljes vezetését, mérlegelje a közlekedési miniszter felmentését és a honvédelmi miniszter felelősségét - hangsúlyozta a politikus. A párt arról is tájékoztatást kér, hogy a Magyarországgal nem szövetséges országok milyen katonai gyakorlatokat végeznek az országban. Magyarázatot kérnek arra is, hogy miért nem ellenőrzi hat éve senki a belépő gépek nemzetbiztonsági kockázatát, a kormány ugyanis ezzel törvénysértést követ el.
   
Vágó József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője a bizottsági ülésen azt mondta, hogy a honvédelmi miniszter tájékoztatását nem írja elő jogszabály. A magyar honvédség illetékes szerveit tájékoztatták. Mint közölte, a gépek a tervek szerint megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen. Ezt az információt megosztották a Budapest Airport igazgatóságával is. Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, és a Külügyminisztériumon keresztül juttatták el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez - tette hozzá.
         
Szabó Vilmos külügyi államtitkár kiemelte: az úgynevezett mediterrán együttműködés keretében tartották a gyakorlatot. A bizottsági ülés után az MTI-nek azt mondta, a külügyminisztériumi vizsgálat szerint nem voltak "veszélyes" anyagok és eszközök a Magyarországra berepülő izraeli gépeken, így a berepülési kérelmet továbbították a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz.
   
Tömböl László vezérkari főnök azt mondta, hogy minden szempontból megfelelt a repülési terveknek a két izraeli gép mozgása. A gépek nagytávolságú navigációs gyakorlórepülést hajtottak végre.
   
Keleti György, a bizottság szocialista alelnöke kiemelte: ha az ország légterébe egy nem szövetséges tagország ilyen gépe érkezik, az biztonsági kockázatot jelent, és a "Honvédelmi Minisztérium illetékes szerveit értesíteni kellett volna".
   
Kontrát Károly (Fidesz)szerint a magyar kormány az ország érdekeit mellőzve járt el, és várják, ki viseli mindezért a felelősséget.
         
Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti  képviselője közölte: feljelentést tesz hazaárulás és hűtlenség miatt ismeretlen tettes ellen az izraeli gépek ügyében. Az EP-képviselő kiemelte: az érintett politikusoknak is felelősséget kell vállalniuk a történtekért, és le kell mondaniuk.

Az eset háttere

A Magyar Nemzet a múlt csütörtöki számában adta hírül, hogy az izraeli légi- és űrerők két gépe az előző napon kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

A cikkben megjelent állításokkal kapcsolatban Bajnai Gordon miniszterelnök azonnali tájékoztatást kért a külügy-, a honvédelmi és a közlekedési minisztertől - tájékoztatta Szollár Domokos kormányszóvivő csütörtökön az MTI-t.
 
A Honvédelmi Minisztérium szóvivője, Bocskai István azt mondta az MTI-nek, hogy előzetesen semmilyen információja nem volt a tárcának az izraeli katonai gépek érkezésével kapcsolatban; Szekeres Imre vizsgálatra kérte a kormányfőt. Hozzátette: a honvédelmi miniszter annak érdekében kezdeményezi a vizsgálatot, hogy kiderüljön, miként kaphattak diplomáciai engedélyt azok az izraeli katonai repülőgépek, amelyek "megközelítési és átrepülési" feladatokat hajtottak végre a Ferihegyi repülőtéren.

Nem kémrepülők jártak szerdán Ferihegyen, a két izraeli gép rutinfeladatot látott el - mondta az izraeli nagykövet csütörtökön az MTI-nek. Az izraeli légierő gépei a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kaptak engedélyt a rutinfeladat végrehajtására. A gyakorlatnak megfelelően a magyar Külügyminisztériumot is bevonták a folyamatba - hangsúlyozta Aliza Bin-Noun.
 
Az MTI megkeresésére Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a tárca csak közvetítő szerepet játszott.
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság csütörtök délutáni közlése szerint az Izraeli Légierő ferihegyi gyakorlata a jogszabályoknak megfelelően történt, betartották a repülésbiztonsági szabályokat. A hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében kitért arra is, hogy gyakorlathoz szükséges engedélykérelem időben megérkezett a Külügyminisztériumhoz. A tárca a jogszabályoknak megfelelően továbbította a kérvényt a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságnak, az pedig a jogszabályban előírt kötelezettségének megfelelő eljárás után megadta a szükséges engedélyeket.

Szekeres Imre pénteki sajtótájékoztatóján közölte, katonai légügyi hatóság ismételt magyarországi felállítására tett javaslatot a kormányfőnek. Kijelentette: az izraeli katonai gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról nem értesítették sem a tárcát, sem a polgári és a katonai titkosszolgálatokat. Hozzátette, ez utóbbi jogszabályellenes, ezért folyik vizsgálat az ügyben.
 
A Fidesz megdöbbentőnek nevezte, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak fogalma sincs arról, hogy kémrepülőgépek repültek át Magyarország felett, és a Ferihegyi repülőtérnél különböző gyakorlatokat végeztek. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője pénteken újságíróknak azt mondta, tűrhetetlen, hogy Szekeres Imre még a tárca élén van.
 
Izraeli lapok is foglalkoztak a katonai repülőgépek budapesti útjával - adta hírül az MR1-Kossuth Rádió pénteken. Az egyik lap kiemelte, hogy a budapesti távolság nagyjából megfelel Irán legtávolabbi pontjának, így adódik a következtetés, hogy egy esetleges iráni megelőző csapáshoz gyakorlatoztak a különleges, hosszabb távú repülésre is képes gépek. 
 
A honvédelmi bizottság fideszes tagjai kezdeményezték, hogy kedden üljön össze a testület a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügye miatt - közölte Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke szombaton.
 
Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt javasolta, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság a külügyi bizottsággal közösen ülésezzen - közölte a HM szóvivője szombaton. 
 
A két bizottság együttes ülésére végül nem került sor, kedden a honvédelmi és rendészeti bizottság tartott rendkívüli ülést.
 
A kormányszóvivő kedden tudatta az MTI-vel, hogy már múlt pénteken tárgyalt a nemzetbiztonsági kabinet az izraeli gépek gyakorlatozásáról, a kabinet bizottságot hozott létre az esetleges mulasztással kapcsolatos személyi felelősség megállapítására. 
 
Szollár Domokos közleményében azt írta, a testület megállapította, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint járt el, Magyarországot, a magyar polgárok biztonságát nem veszélyeztették, a hazai szabályozás, illetve gyakorlat azonban áttekintendő. A kormány szerdai ülésén dönt a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában részt vevő államtitkár, Iváncsik Imre vezette bizottság javaslatairól.
 
A bolgár külügyminisztérium a honlapján arról tájékoztatott: Izrael szófiai nagykövetsége március 1-jén jegyzékben engedélyt kért arra, hogy két repülőgép két irányban is átrepülhessen az ország légterén gyakorlat céljából. A jegyzékben leírták a repülőgépek jellemzőit, és pontosították, hogy fedélzetükön nincs fegyver, sem pedig felderítő berendezés. Az átrepülésre szóló engedélyt március 17-re, a Nevatim-Budapest-Várna-Nevatim útvonalra adták ki. A gépek leszállás nélkül kétszer alacsonyan átrepültek a várnai repülőtér fölött. 
 
A török légierő parancsnoksága is megerősítette, hogy a két izraeli repülőgép a szükséges engedélyek birtokában haladt át a török légtéren. Az engedélyeket a török hatóságok egyebek mellett azzal a feltétellel adták ki az izraeli gépeknek, hogy fedélzetükön nem szállíthatnak "fényképezésre, felderítésre vagy hírszerzésre alkalmas elektronikus berendezéseket" - olvasható a török légierő közleményében.
 
A román védelmi minisztérium ugyancsak azt közölte, hogy a két Gulfstream típusú izraeli harci repülőgép engedéllyel repült át Románia felett március 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!