Belföld

2010.04.27. 16:16

Itt a leendő államtitkárok névsora

Szijjártó Péter a kormányfő személyes szóvivője lehet és - bár döntés még nem született ez ügyben sem - az MTI információi szerint szóba került annak a lehetősége, hogy egy férfi és egy nő kormányszóvivője legyen az Orbán Viktor vezette új kabinetnek. Több ismert fideszes és kereszténydemokrata politikus államtitkári posztot kaphat.

MTI

Az MTI múlt héten írt arról, hogy a jelenlegi tervek szerint mintegy 30 államtitkárral alakulna meg Orbán Viktor kormánya. A jelenlegi elképzelések szerint államtitkárok irányítanák a csúcsminisztériumok alá kerülő területeket, mellettük pedig minden tárcának lenne egy-egy politikai és egy-egy közigazgatási államtitkára.
   
Államtitkári posztot kaphat Répássy Róbert mostani frakcióigazgató, aki a Navracsics Tibor vezette kancellária-közigazgatási minisztériumnál az igazságügyért felelne, ugyanis az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a jelenlegi formájában megszűnne. A rendészet az ismét felálló, és várhatóan Pintér Sándor irányítása alá kerülő Belügyminisztériumhoz tartozna, az igazságügy pedig Navracsics Tibor tárcájához.
   
Ugyancsak a kancelláriánál lenne államtitkár Balog Zoltán, aki a kisebbségi és romaügyeket felügyelné.
   
KDNP-s politikus irányítaná az egyházügyeket, Szászfalvi László, az emberi jogi bizottság eddigi alelnöke személyében.
   
Az MTI hétfőn számolt be arról, hogy Fidesz-KDNP-pártszövetségi források megerősítették azokat az információkat, amelyek szerint az új kormányban a kereszténydemokraták adják majd várhatóan a humán tárcánál a szociális, az oktatási területért felelős államtitkárokat is. Előbbi terület irányítója Soltész Miklós, utóbbié Hoffmann Rózsa lehet.
   
A sportállamtitkári posztért - amely várhatóan szintén a humán csúcstárca alá tartozik majd - az MTI értesülése szerint egyelőre két jelölt neve fut: Bánki Eriké, aki az Országgyűlés sportbizottságát vezette az elmúlt négy évben, valamint Balogh Gábor öttusa világbajnoké.
   
A valószínűleg Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora által irányított humán tárca alá tartozó egészségügyet Szócska Miklós, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója irányíthatja államtitkárként.
   
Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója, aki egyébként a párt informatikai munkacsoportjának vezetője, az MTI információi szerint maradna a szakterületénél: a Fellegi Tamás vezette infrastrukturális tárcánál infokommunikációért felelős államtitkári pozíciót kaphat.
   
A Heti Válasz április 14-én azt írta, Martonyi János leendő külügyminiszter munkáját Németh Zsolt, valamint a jelenlegi európai parlamenti képviselő, Győri Enikő segítheti államtitkárként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!