Belföld

2010.05.01. 16:08

Május 1.: szakszervezeti és pártünnepségek (összefoglaló)

Az MSZP és a Jobbik egyebek mellett jövőbeni ellenzéki szerepét és terveit, az LMP a kisgyermekes anyák munkához jutásának támogatását, míg a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), illetve a LIGA Szakszervezetek a foglalkoztatás bővítését, új munkahelyek teremtését állította május elsejei beszéde középpontjába.

MTI

Mesterházy Attila szocialista listavezető a párt városligeti majálisán azt mondta: az MSZP konstruktív ellenzéki párt lesz a parlamentben, de a konstruktivitás nem automatikus. Minden esetben megvizsgálják, hogy a javaslat az emberek érdekeit szolgálja-e, és megfelel-e a párt értékrendjének. Bejelentette, hogy az MSZOSZ-szel kötött megállapodás értelmében a hétfőn megalakuló új MSZP-frakció a következő években nem hoz döntéseket a szakszervezetek és az érdekképviseletek nélkül. Közlése szerint törvényjavaslataikat a jövőben elküldik a szakszervezeteknek.
   
A szocialista politikus kitért arra is, hogy a parlamentben a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok, illetve a diákok érdekeit képviselik majd.

A Jobbik "minden, a nemzet érdekét szolgáló javaslatot" támogatni fog a következő Országgyűlésben, de a kormánytöbbség legkíméletlenebb parlamenti ellensége lesz, és akár utcára is szólítja az embereket, ha a Fidesz nem tartja be az ígéreteit - mondta Vona Gábor, a Jobbik kijelölt frakcióvezetője az Óbudai Hajógyári szigeten. A Jobbik elnöke szerint nem kérdés a Fidesz jövője, a párt bele fog bukni a kormányzásba, de - mint mondta - örülne annak, ha ez mégsem történne meg, mert ez azt jelentené, hogy a Fidesz a Jobbik által felvetett problémák megoldásával meg tudja menteni az országot.
   
Vona Gábor kifejtette: pártja alapvetően négy dologból nem enged a következő kormányzattal szemben. Ezek közé tartozik a politikai elszámoltatás, a közbiztonság megteremtése, a kilakoltatások egy évig történő felfüggesztése, valamint az adócsökkentés.
   
Az LMP konkrét, a kisgyermekes és a terhes anyák jogaiért kiálló szakpolitikai anyagokat akar megfogalmazni a parlamentben – mondta a párt hűvösvölgyi majálisán Szabó Tímea leendő országgyűlési képviselő. Kijelentette, hogy segíteni kell a kisgyermekes nők munkaerőpiacra való visszaállását, de - szavai szerint - ehhez egyéb intézkedéseket is társítani kell. Azzal, hogy az LMP bejutott az Országgyűlésbe, új lehetőségek nyíltak meg a számukra, hogy felléphessenek a kisgyermekes és a terhes anyák jogaiért. Éppen ezért a párt konkrét szakpolitikai javaslatokat fog megfogalmazni - mondta.
   
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az ünnep előestéjén tette közzé május elsejei köszöntőjét. "A munka tartást és büszkeséget ad. Éppen ezért a nemzeti együttműködés rendszerében közös érték a munka, és nemzeti ügy az, hogy mindenkinek legyen megbecsült munkája, aki dolgozni akar. Ennek jegyében raktuk le a nemzeti együttműködés rendszerének alapjait, és építjük föl azt a következő években. Olyan rendszert építünk, amely erőssé teszi az országot és sikeressé a magyar embereket" - írta egyebek között a kormányfői poszt várományosa. 
   
Az MSZOSZ május elsejei nagygyűlésén Pataky Péter elnök azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon tisztes megélhetést biztosító, új, legális munkahelyek létrejöttére van szükség. Sok ígéret elhangzott a választások után. A foglalkoztatás valóban nemzeti ügy, mivel a legfontosabb dolog, hogy az embereknek munkájuk legyen, és abból megéljenek - mondta. 
   
Az MSZOSZ-szel együtt ünnepelt a Városligetben a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), valamint a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége.
   
A nagy szakszervezeti szövetségek az idén is külön ünnepelték május elsejét. A LIGA a Kossuth téren, az MSZOSZ a Városligetben majálisozott, az Autonómok és a Munkástanácsok távol maradtak a budapesti rendezvényektől.
   
A LIGA elnöke szerint a foglalkoztatás gyors növelése érdekében az új kormánynak a magyar erőforrásokra épülő gazdaságpolitikát kell folytatnia; Gaskó István a szakszervezeti szövetség rendezvényén úgy fogalmazott, hogy ez lehet a következő időszak legfontosabb politikai célkitűzése.
   
A LIGA azt is várja az új kormánytól, hogy a társadalmi párbeszéd a jövőben ne formális legyen, hanem a munka világára tartozó kérdéseket érdemben tárgyalják meg a szociális partnerekkel - hangsúlyozta Gaskó István.
   
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a párt budapesti majálisán azt mondta: a munkást, a dolgozó embert egyetlen párt sem képviseli a parlamentben, egyetlen párt sem tekinti sajátjának az ő gondjait. A pártelnök szerint új baloldalt kell teremteni, amely a munkásokért, a dolgozókért harcol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!