Belföld

2010.07.26. 11:15

Rongálás és izgatás miatt tettek feljelentést a szivárványosok

Neonácik meggyalázták Kertbeny Károly író, műfordító, a „homoszexualitás" szó megalkotójának Budapesten a Kerepesi úti temetőben található síremlékét - közölte a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) hétfőn az MTI-vel.

MTI

Sánta Mária az alapítvány képviseletében az MTI-nek elmondta: az író síremlékét egy fekete lepellel letakarták és egy Ószövetség-beli idézetet ragasztottak rá, a Leviták könyvéből a 20,13-as idézetet. Az alapítvány nem tudja pontosan mikor történt az eset, de az internetes neonáci oldalakon szereplő bejegyzések alapján arra következtetnek, hogy a múlt hét közepén. Ezekben az írásokban egyébként további hasonló cselekedetekre buzdítják az embereket - tette hozzá.
   
Rongálásért és közösség elleni izgatásért az SZMA hétfőn feljelentést tett a rendőrségen Kertbeny Károly síremlékének meggyalázása miatt. Sánta Mária elmondta: kegyeletsértésért azért nem, mert ezen az alapon csak hozzátartozók tehetnek feljelentést, akik egyébként nincsenek - tette hozzá.
   
Az SZMA közleményében fejezte ki: "nyilvánvalóan nem pusztán sírgyalázás történt, hanem a tettes neonácik tudatosan a magyar melegközösség egyetlen jelképes helyét csúfították el". Szerintük a magukat Budapesti Hungaristáknak nevező neonáci csoport célja ezzel a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség megfélemlítése.
  
 Az SZMA a rendőrségi feljelentés mellett a kegyeleti hely méltóságának helyreállításáról is gondoskodik - írták.
   
Kertbeny Károly egy bécsi születésű, magát magyarnak valló író, műfordító volt. Többek között Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór műveit fordította különböző európai nyelvekre. 1869-ben pedig egy névtelenül megjelentett értekezésben ő alkotta meg a "homoszexualitás" kifejezést.
   
A homoszexuálisok jogainak elismerése érdekében végzett munkásságáért 2002 júniusában Budapesten, a Kerepesi úti temetőben síremléket állítottak az írónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!