Belföld

2010.09.17. 13:03

Közlekedési hatóság: növekszik a szabálytalanságok száma

Növekszik a szabálytalanságok száma, ezért a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) gyakoribbá kívánja tenni a mobil vizsgálóállomásokkal végzett ellenőrzéseket a közutakon - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel, miután összegezte egy háromnapos országos közúti ellenőrzés tapasztalatait.

MTI

A hatóság szeptemberben 7-9 között kiemelten vizsgálta a veszélyes árut szállító járműveket, azok dokumentumait, a vonatkozó előírások betartását. Ellenőrizték továbbá a tachográf használatára kötelezett járművek vezetőire érvényben lévő szabályok megtartását, illetve a járművek közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi állapotát.

Az NKH közlése szerint összesen 3.571, döntő többségükben belföldi áruszállító gépjárművet, illetve járműszerelvényt vizsgáltak meg. A menetíró korongok (tachográf) ellenőrzése során csak hét esetben találtak szabálytalanságot a hatóság munkatársai, így a korábbi évekhez képest itt pozitív változást tapasztaltak.

Megállapították azt is, hogy a hazai járművek karbantartási szintje még mindig alacsony, míg az ellenőrzött külföldi járműveknél nem fedeztek fel hibát a szakemberek. Ugyancsak nem találtak hiányosságot a külföldi járművek környezetvédelmi ellenőrzésekor sem.

Mivel a hazai járművek műszaki és közlekedésbiztonsági állapota nem javult, a szállítók fokozottabb ellenőrzésére lehet számítani a jövőben - írta közleményében a hatóság. 

A vizsgált gépjárművek közül kilencvenkilencet rendeltek be műszaki vizsgára, ez a szám a tavalyinál hússzal, míg a 2008-asnál negyvenhárommal több. 

A hatóság közölte azt is, hogy a műszaki-közlekedésbiztonsági szempontok alapján vizsgált mintegy négyezer tehergépkocsi és vontatmány 40 százalékánál tapasztaltak valamilyen műszaki hiányosságot, azonban a pihenőidő kikényszerítésére mindössze két belföldi és egy külföldi jármű esetében volt szükség.

Növekszik a jogsértések száma a veszélyes árut szállító járműveknél is - közölte a NKH, ezért e területen is nagyobb odafigyelés várható a jövőben. A mostani ellenőrzések alkalmával a 128 veszélyes árut szállító jármű közül hét belföldi és egy külföldi fuvarozó ellen kellett eljárást kezdeményezni, az elmúlt két év egy-egy szabálytalanságához képest.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!