Belföld

2010.11.02. 09:00

Látta, és nem győzött csodálkozni

Centauri Kút a Nap alatt című novellájából kisjátékfilm készült: a bemutató holnap 18 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

Ölbei Lívia

A  könyv a szó  - a film a kép; legyen most ennyire egyszerű. Centauri maga a szó, megfogalmazódik és  feloldódik; mondatokban osztja szét magát, összegyűjti és szétszórja  jelentéseit.

Hivatali közlekedésre alkalmas nevét ("vezeték és kereszt") nem ismerjük, nem látjuk író-olvasó találkozókon,  íróként nem szerepel filmen, televízióban; nyilván nem lesz ott holnap délután a filmpremieren sem. Bár: ha egyszer nem tudja senki, nem látta senki - minden előfordulhat.

A Kút a Nap alatt a Magvetőnél 2008-ban megjelent Kék angyal című kötet nyitó darabja. Ha akarom, Eco-paródia   rózsa, név (!), kolostor, könyvtár az egész világ ; ha akarom, "szentek élete"-parafrázis; ha akarom, elegáns  posztmodern játék. Ha akarom: minden sorának tétje van. A Kút a Nap alatt-film  forgatókönyvírója, rendezője Kapronczai Erika, a színészek között van  Schlanger András, Dióssi Gábor. A könyv a szó   a film a kép;  vagy mégsem  ennyire egyszerű.

Vajon milyen képek születtek  mondjuk azokból a tökéletes szépségű mondatokból, hogy "Krizosztóm látta, ahogy  víz csordogál az oldalán; látta, hogy a legfelső kútgyűrűnél gyöngyházfényű pára lebeg, és nem győzött csodálkozni azon, hogy a nap megáll. A kút melegszik, majd a nap elindul lefelé (...), mintha egy vigyázó kéz zsinórmértéken hatalmas ostyát engedne le hozzá, addig-addig, míg Krizosztóm látja, hogy többé  nincs már a kútban, bár azt, hogy onnan, ilyen csodával határos módon, a leszálló nap segítségével hová került, nem tudja még.  Átváltozások: film készült Centauri kút-novellájából

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!