Belföld

2010.12.07. 23:23

Martonyi Londonban: stabil a költségvetés

A piac, amely "félelmetes, névtelen új szereplőként" jelent meg az európai színtéren, bizonyos esetekben "hisztérikus, irracionális és kiszámíthatatlan" - mondta az Európa előtt álló kihívásokról tartott keddi londoni előadásában Martonyi János magyar külügyminiszter, akit egynapos látogatása során fogadott brit kollégája, William Hague is.

MTI

Martonyi János kora délután a neves londoni gazdaság- és politikatudományi egyetem, a London School of Economics (LSE) vendége volt. Előadásában hangsúlyozta: ma gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire voltak megjósolhatók az elmúlt időszak gazdasági fejleményei, a válság kialakulása. Az már évek, sőt évtizedek óta közismert, hogy a világban hatalmas kereskedelmi és fizetési egyensúlytalanságok halmozódtak fel. Mindemellett jelentős számú olyan pénzügyi termék és szolgáltatás jelent meg, amelyeket "senki nem ért teljes mértékben ... még feltalálóik, vagy azok főnökei sem".
   
Martonyi János szerint Európában az utóbbi tíz évben az is közismert volt, hogy nagyon nehéz lesz sikeres közös monetáris politikát folytatni közös költségvetési politika nélkül.
   
Mindezt tehát bizonyos mértékig előre lehetett látni, mégis "nagy meglepetés volt, amikor elérkezett a megjósolhatatlan a válság formájában" - fogalmazott előadásában a magyar külügyminiszter.
   
A kedvezőtlen piaci hatások ellenszere az egyes országok eladósodottságának csökkentése, mivel a piac "a leggyengébb láncszemeket" kezdi ki - tette hozzá.
       
Európa előtt azonban nem csupán piaci kihívások állnak Martonyi János szerint. A külügyminiszter megemlítette az európai társadalmak idősebbé válásának, fogyatkozásának jelenségét, amely szerinte felveti azt a kérdést, hogy e folyamatok közepette miként lehet Európát a világ legversenyképesebb térségévé tenni.
   
Előadása után - a közönség kérdéseire válaszolva - a magyar-orosz viszonyról kijelentette: a magyar kormány megbízható, kiszámítható, és mindenekelőtt átlátható kapcsolatrendszerre törekszik Oroszországgal. A gazdasági kapcsolatokban "nincs szükség homályos közvetítőkre" - tette hozzá.
   
A magyarországi radikális jobboldal tevékenységére vonatkozó kérdésre Martonyi János elmondta: jóllehet ez az erő benn van a magyar parlamentben, az elmúlt öt-hat hónapban azonban gyengült támogatottsága, és "az utcákról is teljesen eltűntek a gárdák és egyéb formációk ... mivel jelenleg a törvényesség és a rend érvényesül".
   
Martonyi János késő délután William Hague brit külügyminiszterrel tartott háromnegyed órás megbeszélést. A találkozó után a magyar külügyminiszter újságíróknak tartott rövid tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia és Magyarország egyaránt reméli, hogy még az idén sikerült elfogadni az uniós költségvetést, és a két ország mindent megtesz ennek érdekében. Martonyi János szerint a magyar EU-elnökség szempontjából nagyon lényeges az EU-költségvetés idei elfogadása, hogy ez a kérdés ne terhelje a következő évi indulást.
   
A magyar és a brit külügyminiszter egyetértett abban is, hogy a Lisszaboni Szerződés kiegészítésének a lehető legrövidebbnek, legegyszerűbbnek kell lennie. Martonyi János megfogalmazása szerint "egyfajta sebészeti beavatkozásra" van szükség, ami azt jelenti, hogy egy- vagy kétmondatos kiegészítést lehet elhelyezni az alapszerződés szövegében.
   
A magyar külügyminiszter szerint a brit és a magyar külpolitikai gondolkodás nagyon közel áll egymáshoz; amiben esetleg különbségek fedezhetők fel, az a hagyományos integrációs filozófia. "Abban azonban egyetértettünk, hogy most nem ezek az integrációfilozófiai kérdések az igazán lényegesek, most konkrét kérdéseket kell konkrét módon megoldani" - fogalmazott a magyar miniszter. Martonyi János ez utóbbiak közé sorolta az euró helyzetét, az EU-bővítést, és az alapszerződés kiegészítését.
   
Nyilatkozata végén szólt a magyar költségvetési helyzetről, amely szavai szerint stabil, "minden ellenkező híreszteléssel szemben". "Tartani fogjuk az idei és a jövő évi hiánycélt, a növekedés is megindult ... megalapozatlannak és indokolhatatlannak tartunk mindenféle olyan aggodalmat, amely a 2013 utáni időszakra vonatkozik" - mondta.
   
Martonyi János hozzátette: ez a véleménye a Moody's Investors Service hitelminősítő által előző nap bejelentett leminősítésről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!