Belföld

2011.01.05. 10:49

Erős kompromisszumok

Az Európai Unió erős és hatékony belső politikákban érdekelt. A magyar elnökség célja, hogy ennek megfelelő erős kompromisszumokat dolgozzon ki.

Osváth Sarolta

A belső politikák – a tagállamok lakosságát egyformán érintő kérdések egységes szabályozása – Európa és a világ változó igényeinek megfelelően folyamatosan átalakulóban vannak. Számos olyan téma kerül napirendre, amelyben a tagállamoknak – a magyar soros elnökség iránymutatásával – megállapodásra kell jutniuk. Ezekből négy meghatározó téma lesz a középpontban. A magyar elnökség prioritásként kezeli az Európai Bizottság 2010 novemberében bemutatott 5. kohéziós jelentését, amely érdemi következtetéseket és javaslatokat fogalmaz meg a 2013 utáni időszakra. A magyar elnökség e téma keretében kívánja előmozdítani az Európai Duna-régió stratégia jóváhagyását, végrehajtásának beindítását. A második fontos téma a Közös Agrárpolitika (KAP) jövője. A magyar elnökség az európai mezőgazdasági modell fenntartásának, modernizálásának céljával keresi a tagállamok egyhangú támogatását élvező kompromisszumokat, szem előtt tartva a KAP vidékfejlesztési pillérének megerősítését is. Napirendre tűzik az EU egységes és hatékony közös energiapolitika kialakítását is, e téren a nagy stratégiai jelentőségű dossziék tárgyalása áll majd a középpontban.

A magyar elnökség alatt a tagállamok várhatóan elfogadják a középtávú (2020) cselekvési tervet, amelyben alacsony szén-dioxid-kibocsátású európai gazdaság megteremtése szerepel. Végül a környezetvédelmi és klímapolitika kérdéseit vitatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!