Belföld

2011.02.01. 15:54

Politikusi vagyonnyilatkozatok 2011: Vona diákhitelétől Szanyi BMW-jéig

Nincs tartozásuk, vagy az elmúlt időszakban csökkenteni tudták annak összegét frissen benyújtott vagyonnyilatkozatuk alapján azok a parlamenti képviselők, akik egyben kormánytagok is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Fazekas Sándor nevén egy 600 négyzetméteres telken álló, közel 106 négyzetméteres karcagi ház van. A vidékfejlesztési miniszter a tulajdonrész felével rendelkezik. Szintén Karcagon van egy 2.000 négyzetméteres telke is, amin egy 48 négyzetméteres gazdasági épület áll. Birtokol több szántót, egy 31.826, egy 69.100 és egy 12.770 négyzetméteres terület fele, illetve egy 5.268 négyzetméteres szántó egyharmada az övé. Feltüntetett még egy 3.252 négyzetméteres karcagi ingatlant, amely teljes egészében a nevén van. A politikus rendelkezik egy 47 négyzetméteres budapesti lakás egyötöd részével is. A miniszter Toyota Corollával jár és 6.000 kötetes könyvtára van. Takarékbetétben elhelyezve 500 ezer forintnyi megtakarítással rendelkezik, tartozása nincs. Miniszterként havonta 1,1 millió forintot keres.
   
Hende Csaba megközelítőleg 1,1 millió forintos havi bruttó miniszteri fizetése mellett más jövedelemmel nem rendelkezik. Mintegy 8 millió forint pénzintézeti és további 1,8 millió forint más jellegű követelést mutat fel vagyonnyilatkozatában, tartozása nincs. A honvédelmi miniszter Szombathelyen egy 130 négyzetméteres lakóház mintegy 60 százalékának tulajdonosa, Budapesten pedig egy 220 négyzetméteres lakóház egynyolcadát birtokolja, emellett tavaly Vaskeresztesen egy 1.200 négyzetméteres szőlő negyedét szerezte meg örökléssel. Hende Csaba tulajdonosa egy 2002-es évjáratú Mitsubishi Carisma gépkocsinak, juttatásként pedig egy 388 ezer forintos szolgálati laptopot vett fel.
   
Matolcsy György miniszteri állásából havi 1 millió 62 ezer forint adóköteles jövedelemre tesz szert, amit havi bruttó 248 ezer forintos képviselői díjazással egészít ki. A tárcavezető vagyonnyilatkozatában hat havi képviselői alapdíján felül 1,2 millió forint készpénzt, valamint 3 millió forint pénzintézettel szembeni követelést tüntetett fel, míg további 14 millió forintra más szerződés alapján jogosult. A nemzetgazdasági miniszternek bevallása szerint semmilyen tartozása sincs. Matolcsy György kizárólagos tulajdonában tudhatja a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft.-t, emellett 1985 óta birtokában van egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai családi ház, amelyet fele-fele részben örökölt, illetve vásárolt, illetve 2004-ben örökléssel szerzett egy 22 négyzetméteres, csopaki társasüdülőt. A tárcavezető sem fővárosi ingatlannal, sem egyéb nagy értékű ingósággal nem rendelkezik.
   
Navracsics Tibor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 138 négyzetméteres budakeszi lakóháznak, amelyet 2009-ben vásárolt, valamint egy 2006-ban vett Renault-nak. Más ingatlanja, gépjárműve, megtakarítása nincs a miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek. Pénzintézettel szembeni tartozása tavaly júniusi vagyonnyilatkozatához képest mintegy másfél millióval csökkent, jelenleg 10,3 millió forint. Magánszemélyekkel szembeni tartozása is kevesebb, mint fél évvel ezelőtt: 6-ról 4 millióra csökkent. Navracsics Tibor miniszteri jövedelme havi bruttó 1,1 millió forint.
   
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter vagyoni helyzete az elmúlt évek bevallásai alapján alig változott, továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres, és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben, haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben, autója nincs.  A politikus tovább törlesztette a pénzintézet felé való tartozását, ebben a rovatban a tavalyi négymillióval szemben mintegy 1,9 millió forint tartozás szerepel.

OLDALTÖRÉS: Pártelnökök és frakcióvezetők

 

 

 

Pártelnökök és frakcióvezetők

Nem számolnak be jelentős változásokról a pártelnökök és frakcióvezetők többségének vagyoni helyzetében az Országgyűlés honlapjára keddre virradó éjszaka felkerült képviselői vagyonnyilatkozatok.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz első embere már hétfő este közzétette honlapján a vagyonnyilatkozatát. E szerint nem változott jelentősen vagyona tavaly június óta, továbbra is Budapesten és Felcsúton vannak ingatlanjai; Fidesz-elnöki fizetését szünetelteti, könyvkiadásból hatmillió forintos jövedelemre tett szert.
   
Lázár János, a vezető kormánypárt frakcióvezetője továbbra is felerészben tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi teleknek és az azon álló 160 négyzetméteres háznak. Emellett 11 - összesen több mint 40 hektárnyi - szántóval rendelkezik Mártélyon, Mindszenten és Hódmezővásárhelyen. Autója nincs.     A védett műalkotások között a politikus feltüntet egy kéziratot, amelyre tavaly tett szert. Az egyéb, darabonként vagy készletenként a mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó értékű ingóságok között szerepeltet ugyancsak tavaly vásárolt műtárgyakat, festményeket. Van 18 millió forintnyi kötvénye és egy 6,8 millió forintos összegű életbiztosítása. Tavaly júniusi vagyonnyilatkozata szerint akkor értékpapírban hatmillió, életbiztosításban ötmillió forint megtakarítása volt. A mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó készpénze most 1,6 millió forint, pénzintézeti számlakövetelése pedig 1,1 millió. Pénzintézettel szembeni tartozása 6 millió forintról 5,2 millióra csökkent, míg magánszemélyekkel szembeni tartozása 14-ről 6 millióra. Havi bruttó jövedelme hódmezővásárhelyi polgármesterként 545 ezer forint. Emellett a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsága utáni havi jövedelem 82 ezer forint, földbérleti díjból pedig időszakosan 2,5 millió forint. Lázár Jánosnak egy alaprészjegye van a Fontana Credit Takarékszövetkezetben.
   
Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője változatlanul kilenc ingatlan – köztük egy óbudai panellakás és egy alsóörsi vízparti telek – tulajdonosa. Van három rétje – a legnagyobb 832 négyzetméter ugyancsak Alsóörsön – és 230 négyzetméter szántója a szintén a Balaton északi partján fekvő Lovason. Tulajdonosa két veszprémi garázsnak is. Hivatalból egy Audi A6-ossal jár, saját autója nincs, de megvan a 2001-ben vásárolt Honda motorja. Mesterházy Attilának vagyonnyilatkozata szerint hétmillió forint készpénze van – eggyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Tartozása nincs. Nagy értékű ingóságként részben ajándékba kapott herendi porcelánokról számol be. Pártelnökként havi bruttó 282 ezer forintot keres, képviselői tiszteletdíja 510 ezer forint, amelyet 487 ezer forint választókerületi pótlék egészít ki.
   
A Jobbik elnök-frakcióvezetőjének anyagi helyzete lényegében nem változott az utolsó, 2010 júniusi vagyonnyilatkozatának leadása óta. Vona Gábor továbbra is 50 százalékban tulajdonosa egy 2003-ban vásárolt, Budapest III. kerületi 65 négyzetméteres lakásnak. Emellett 2,5 millió forint lakáshitele van, a diákhitel-tartozása viszont fél év alatt 30 ezer forinttal - 540 ezer forintra - csökkent. Emellett még mindig 50 százalékban tulajdonosa a Magyar Hírek Kft.-nek. Az ellenzéki pártelnöknek sem autó, sem egyéb jármű nincs a nevén.
   
Semjén Zsolt KDNP-elnök vagyoni helyzete az elmúlt évek bevallásai alapján alig változott, továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres, és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. Emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. A nagy értékű ingóságok terén sem történt változás, a politikusnak vannak többek között családi ajándékból származó antik bútorai, de autója nincs.  A mindenkori képviselői alapdíját meghaladó hathavi összegű készpénz között tüntetett fel 1,5 millió forintot. A politikus tovább törlesztette a pénzintézet felé való tartozását, ebben a rovatban a tavalyi négy millióval szemben mintegy 1,9 millió forint tartozás szerepel. (Semjén Zsoltnak a 2009-es adatok szerint egy 7,3 millió forintos hiteltartozás fele része volt az övé.) Gazdasági társaságban nincs részesedése.
   
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egy 1988-ban vásárolt 76 négyzetméteres társasházi lakás mellett egy budakeszi zártkerti ingatlan tulajdonosa felerészben, továbbá ajándékozás révén egy osztatlan közös erdő tulajdonosa Kisnémediben.     Havonta saját jogon nyugdíjat kap, más jövedelme, gazdasági érdekeltsége nincsen.
   
Schiffer András egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakással rendelkezik, amit még 2004-ben vásárolt. Az LMP frakcióvezetőjének gépjárműve és megtakarítása nincsen. A más szerződések alapján fennálló pénzkövetelések rovatba  5 millió 973 ezer forintot tüntetett fel. A képviselő a Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosaként éves szinten bruttó 4,15 millió forint osztalékjövedelmet könyvelhet el. Az ügyvédi iroda tulajdonjogának az 50 százalékával rendelkezik. A politikusnak a vagyonnyilatkozat alapján 5 millió 433 ezer forint hitele van. Az iratban feltünteti a képviselői laptopját, amely valamivel több, mint 388 ezer forintot ér.
   
Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján a honatyák minden év január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek az Országgyűlés elnökénél a törvény melléklete szerinti vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni. Ezen kívül az Országgyűlés megalakulása után is vagyonnyilatkozatot kell tenniük, ez legutóbb tavaly júniusban volt.
    A vagyonnyilatkozathoz csatolni kell a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermek vagyonnyilatkozatát is. E kötelezettségnek hétfő estig a 2010. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően kellett eleget tenni.

OLDALTÖRÉS: Vezető fideszes politikusok nyilatkozatai

 

 

 

Vezető fideszes politikusok nyilatkozatai

A Fidesz vezető politikusai közül Kósa Lajos két motort és egy  motorcsónakot is birtokol, Szijjártó Péter földet vásárolt, Varga Mihály kertet, Kubatov Gábor pedig tekintélyes CD-gyűjteménye mellé egy újabb veterán Opelt vett. Mindez az Országgyűlés honlapjára keddre virradó éjszaka felkerült vagyonnyilatkozataikból derül ki.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke júniusi vagyonnyilatkozatában foglaltakhoz hasonlóan jelenleg is egy 300 négyzetméteres debreceni lakóház 50 százalékos tulajdonosa és van részesedése két budakeszi ingatlanban is. Debrecen polgármesterének továbbra is egy 2005-ben vásárolt Seat Alhambrája van és még mindig megvan két motorja - a 2004-es BMW RT1150-es és a 2006-os Suzuki Burgman - és a 2007-es Crowline 220-as típusú motorcsónakja is. Kósa Lajosnak emellett 23 millió forint és összesen 236 ezer svájci frank kölcsöne van, azonban a júniusi vagyonnyilatkozatban még szereplő 10 milliós kölcsönt már visszafizette.
   
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője 2010-ben megnősült. A politikus a 2009-ben vásárolt 7000 négyzetméter mellé tavaly újabb 2200 négyzetméterrel növelte balatonedericsi földjeinek méretét. Emellett továbbra is van Győrben, Budapest VIII. kerületében és Dunakeszin is egy-egy ingatlana. A fideszes politikus 2009-hez képest majdnem négymillió forinttal növelte megtakarításait: jelenleg értékpapírban 15,5 életbiztosításban 14,7, pénzintézeti megtakarításban pedig 5,7 millió forintja van.    

Kubatov Gábor fideszes pártigazgatónak továbbra is csak egy farkasgyepűi 30 négyzetméteres üdülő és az ahhoz tartozó telek fele van a nevén. A  politikus ugyanakkor 2010-ben vásárolt egy negyedik veterán Opel Kadett B típusú autót a már eddig is meglévő három mellé. Kubatov Gábor megtakarításai szinte semmit nem változtak egy év alatt: jelenleg is három darab, összesen 4,19 millió forint értékű biztosítása, 140 ezer forint, 4738 euró és 6404 dollár takarékbetétje van, emellett rendelkezik egy ezer darabos CD-gyűjteménnyel is, a kézpénze ugyanakkor 6,15 millió forintról 6 millió forintra csökkent. A pártigazgató a képviselői fizetése mellett havi bruttó 18.700 forintot keres a Polgárok Háza Kht. ügyvezetőjeként, havi bruttó 5.000 forintot a Szövetség a Nemzetért Alapítvány igazgatójaként, emellett Kubatov Gábor fele részben tulajdonosa a 8. számú általános autójavító kft-nek is.    

Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár, fideszes alelnök tavaly a már meglévő 626 négyzetméter mellé újabb 2910 négyzetméternyi karcagi kertet vásárolt, valamint továbbra is tulajdonosa egy Budapest II. kerületi 94 négyzetméteres társasházi lakás felének és egy szintén Budapest II. kerületi 137 négyzetméteres ház 2/9 részének. Megtakarításai közül 2009-hez képest csak az 1,35 millió forintos életbiztosítás szerepel 2010-ben is, az 500 ezer forint befektetési jegy és a 1,5 millió forint állampapír nem. Csökkentek ugyanakkor a tartozásai is: 23-ról 21 millió forintra a jelzáloghitele és 3 millióról kétmillióra a magánszemélyekkel szembeni tartozása.  

Autója vagy egyéb járműve sem Varga Mihálynak, sem Szijjártó Péternek nincs a nevén.
    
Kövér László Házelnök, az Országos Választmány elnöke továbbra is egy 654 négyzetméteres szigetszentmiklósi telken fekvő 143 négyzetméteres ház 50 százalékos tulajdonosa és továbbra is egy 2002-ben vásárolt Seat Alhambra típusú autója van. Az Országgyűlés elnökének egy 1.080.000 forintos életbiztosítása és három - összesen 3.490.000 forint értékű - hozambiztosítása van, valamint 2,5 millió forint megtakarítása. Van ezen kívül  négymillió forint lakásfelújítási kölcsöne, amit még 2006-ban vett fel és 2012-ben jár le. Gazdasági érdekeltsége, a vagyonnyilatkozata szerint,  Kövér Lászlónak nincsen.
    
Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke még mindig 50 százalékban tulajdonosa egy 291 négyzetméteres Budapest II. kerületi családi háznak, még megvan 2009 végén vásárolt Nissan Micrája, a könyvgyűjteménye és 320 ezer forint értékű befektetési jegye is. 2009-hez képest ugyanakkor van 1,5 millió forint készpénze, a banki tartozása pedig 3 millió forinttal csökkent egy év alatt.

 

OLDALTÖRÉS: Vezető szocialista politikusok


Vezető szocialista politikusok


Vezető szocialista politikusok


Vezető szocialista politikusok

A szocialista politikusok közül Gyurcsány Ferenc 107 millió forint osztalékot vett fel cégétől, a volt miniszterelnöknek ugyanakkor továbbra is több mint 60 millió forint hiteltartozása van. Kovács László alelnök egy Saabot vett tavaly, míg Szanyi Tibor magán-nyugdíjpénztári megtakarításáról is beszámol vagyonnyilatkozatában.

Kovács László MSZP-alelnök egy huszonöt éve vásárolt 104 négyzetméteres XII. kerületi lakás felének tulajdonosa, 25 százalékos tulajdoni hányada van egy 70 négyzetméteres I. kerületi lakásban, és egy 49 négyzetméteres balatonőszödi apartman haszonélvezeti jogával is rendelkezik. Tavaly vásárolt egy Saab 9-3 személyautót, ezen kívül 42,3 millió forint, illetve 150 ezer euró értékű részvénye, kötvénye és befektetési jegye van, lakáshitel-tartozása 5,5 millió forint. A képviselőként őt megillető 464 ezer forinton és a 278 ezer forint választókerületi pótlékon kívül jövedelme és gazdasági érdekeltsége nincs.
   
Simon Gábor, a szocialisták választmányi elnöke egy 97 négyzetméteres XVIII. kerületi ház és egy 55 négyzetméteres balatonszemesi üdülő tulajdonosa, Sopronban pedig egy hétvégi kiskert az övé felerészben. A politikus nyilatkozatában mintegy 12 millió forint értékű befektetésről számol be, pénzintézeti számláin nagyjából 19 millió forint van. Magánszemélyeknek 7,5 millió forinttal tartozik. Betéti társasága végelszámolás alatt áll. Simon Gábor képviselői illetménye 510 ezer forint, amelyet 278 ezer forint választókerületi pótlék egészít ki.
   
Puch László pártigazgató több mint 1,1 millió forintot vesz fel havonta képviselőként: tiszteletdíja 464 ezer forint, választókerületi pótlékként 557 ezer, lakhatási támogatásként 116 ezer forintot kap. A baranyai Lánycsókon egy 120 és egy 100 négyzetméteres családi ház felének tulajdonosa, utóbbihoz kert tartozik. Ugyanott szőlője és présháza is van, ezeknek szintén felerészben tulajdonosa. Harkányban egy 48 négyzetméteres ház és a hozzá tartozó garázs, Balatonfüreden egy 68 négyzetméteres ház és egy garázs fele az övé. A pártigazgató értékpapírban 4,1 millió, állampapírban 17,5 millió, takarékbetétben 34,5 millió forintot, valamint 205 ezer eurót takarított meg, és van 1,4 millió forint készpénze. Hiteltartozása 4,3 millió forint. Puch Lászlónak van 8,3 hektár termőföldje és egy Suzuki Samurai terepjárója.
   
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén megvásárolt kötcsei ingatlan áll. A korábbi kormányfő vagyonnyilatkozatában gépjárműről, nagy értékű ingóságokról, megtakarításról és befektetésről nem tesz említést, bankszámláinak egyenlegei nem érik el a képviselői alapdíj hat havi összegét.
   
Van azonban több mint 62 millió forint hiteltartozása, mivel a kötcsei telek és ház megvásárlására feleségével közösen jelzáloghitelt vett fel. Az Altus Befektetési Zrt. tulajdonosaként Gyurcsány Ferenc tavaly 107 millió forint osztalékot kapott, nagyjából hét millióval többet, mint egy évvel korábban. Képviselőként 232 ezer forint a jövedelme, és jár neki 139 ezer forint választókerületi pótlék is.
   
Az elnökségi tagok közül Szanyi Tibor egy 79 és egy 88 négyzetméteres XIII. kerületi lakás, valamint egy garázs tulajdonosa. Zánkán van egy 75 négyzetméteres háza, a hozzá tartozó udvarral. Szanyi Tibor egy BMW 530 xd-vel jár. Nyilatkozatában több mint 12 ezer euró értékű biztosítása mellett azt is feltünteti, hogy kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarításának értéke 5,3 millió forint. Az angyalföldi politikus 16 millió forintos forinthitel-tartozása mellett tízmillióval magánszemélyeknek is tartozik.
   
Bárándy Gergely elnökségi tag egy 155 négyzetméteres II. kerületi társasházi lakásról és egy 70 négyzetméteres balatonfüredi ingatlan tulajdonjogáról számol be. A politikusnak van egy Mercedes Benz E320-a, nagy értékű ingóságai között említést tesz metszetgyűjteményről, érmékről, festményekről és műtárgyakról, amelyek között XV. századi is akad. A szocialista politikusnak hétmillió forint készpénze, ugyanakkor majdnem hatvanmillió forint adóssága van. Nyilatkozatában 28,7 millió forint szabad felhasználású forinthitelről és 142 ezer svájcifrank-hitelről tesz említést. Ügyvédként nem vesz fel jövedelmet, esetenként szakvizsgáztat.
   
Tóbiás József frakcióigazgató Dombrádon egy 1072 négyzetméteres, Érden egy 730 négyzetméteres ingatlan felének tulajdonosa, utóbbit tavaly vásárolták. A politikusnak 200 ezer forint köztartozása mellett 9 millió forinttal tartozik egy pénzintézetnek és négymillióval magánszemélyeknek.

OLDALTÖRÉS: Tisztségviselők nyilatkozatai

Tisztségviselők nyilatkozatai

Tisztségviselők nyilatkozatai

Tisztségviselők nyilatkozatai

Az országgyűlési képviselők és a kormánytagok mellett több tisztségviselőnek is vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége van. Az MTI a legfőbb ügyész valamint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, az Állami Számvevőszék, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank elnökeinek vagyonnyilatkozatait gyűjtötte egybe.

Polt Péter egy 110 négyzetméteres, II. kerületi lakás felét birtokolja, amelyhez tartozik egy 12 négyzetméteres teremgarázs is. A legfőbb ügyésznek Regécen van egy 3341 négyzetméteres telken álló 75 négyzetméteres háza valamint Fónyon egy 30 négyzetméteres pincéje. Az ő nevén van Bodrogolasziban egy 1525 négyzetméteres szőlő valamint Bárdudvarnokon egy 2588 négyzetméteres szántó. Polt Péternek járműve vagy nagy értékű ingósága nincsen, de egy plusz kétmillió forint pénzintézeti számlakövetelést tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A legfőbb ügyésznek házastársával közösen 37 millió forint lakáshitele van. Tisztsége ellátásáért havonta bruttó 1 millió 178 ezer 360 forintot kap. Az ELTE adjunktusaként havi bruttó 231 ezer 800 forintot kap, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2010-ben bruttó 171 ezer forintot keresett.  Tavaly a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól közel 74 ezer forintot kapott vizsgáztatásért, míg a Közlönykiadótól tudományos publikáció, könyvírás jogcímen bruttó kétmillió forintot kapott. A juttatások és ingyenes használatba adott dolgok között két mobiltelefont, egy navigációs rendszert, egy laptopot és egy nem egészen 3,2 millió forint értékű Mercedes gépkocsit sorol fel. Kitér arra is, hogy karácsonykor körülbelül 20 ezer forint értékben kapott könyveket, naptárakat és italt ajándékba.
   
Szalai Annamária a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetve a Médiatanács elnökének Zalaegerszegen van egy 54 négyzetméteres lakása. Emellett ugyanitt egyaránt 5/120-ad részben tulajdonosa egy 2292 valamint egy 853 négyzetméteres szőlőnek illetve egy 6377 négyzetméteres gyepnek és gyümölcsösnek. Gépjárműve, nagy értékű ingósága nincs.  A megtakarításai között feltüntetett egy 50 ezer 445 eurós valamint egy 4,08 millió forintos nyílt végű befektetési alapban elhelyezett betétet. Emellett befektetési alapokban van további 36,75 illetve 2,7 millió forintja. Az életbiztosítása 3,4 millió forintra szól. Takarékbetétekben 2,22 millió forintot és 1523 eurót helyezett el. Szalai Annamária 13,5 millió forint tartozást is jelzett vagyonbevallásában. Az NMHH elnökeként 1 millió 296 ezer 300 forintos havi bruttó fizetést kap. Az ingyenes használatba adott tárgyak között két mobiltelefont, egy navigációs rendszert, egy 7,2 millió értékű Ford Mondeót sorol fel.
   
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke fele részben birtokol egy  körülbelül 345 négyzetméteres békéscsabai telket, amelyen egy 91 négyzetméteres ház áll. Békéscsabán van egy 19,5 négyzetméteres garázsa, Újkígyóson pedig 60/2160-ad mértékben társtulajdonosa egy 573 négyzetméteres teleknek. Újkígyóson van egy 7000 négyzetméteres szántója is. Budapesten kilenctized részben tulajdonol egy 122 négyzetméteres XIII. kerületi lakást, míg egy 63 négyzetméteres V. kerületi lakásnak a haszonélvezője. Autóként egy 2003-ban vásárolt Skodát tüntetett fel. Részvényekben 103 ezer 400, befektetési jegyekben több mint 2,5 millió forintot tart. Van 500 darab ezer forint névértékű államkötvénye. Hozamgarantált betétalapjának jelenértéke 7,15 millió forint, befektetéshez között biztosítása 9,89 millió forint. Takarékbetétben egymilliót illetve további 517 ezret helyezett el. Emellett feltüntetett 200 ezer forint készpénzt is.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének Budapesten egy 47 négyzetméteres VIII. kerületi lakása van. Telkiben egy 1154 négyzetméteres telken áll a a 292 négyzetméteres háza. Juhász Miklósnak gépjárműve nincs, a képviselői illetmény hathavi összegét meghaladó értékű ingóságok között egyedül egy 1980-ban kapott asztali lámpát említ. Takarékbetétben húszmilliót, készpénzben 1,1 milliót takarított meg, miközben pénzintézeti követelései 32 millió forintra rúgnak. A tartozások között 215 ezer eurót tüntetett fel, miközben megjegyzi, hogy folyamatban van egy 2,78 millió forintos APEH visszatérítése. A vagyonnyilatkozatban arra tér még ki, hogy használ egy 1,5 millió forintos gépkocsit.
   
Simor Andrásnak három telek is van a nevén. A Magyar Nemzeti Bank elnöke 366/460-as részben tulajdonol egy 1274 négyzetméteres II. kerületi ingatlant és az azon lévő 460 négyzetméteres lakóházat. Felerészben övé egy XI. kerületi 2318 négyzetméteres telek és az azon álló 319 négyzetméteres ház. Emellett Gánt-Vérteskozmán van egy 1438 négyzetméteres telke, amelyen egy 140 négyzetméteres üdülő és egy 60 négyzetméteres gazdasági épület található. 2009-ben vásárolt egy 2005-ös Mercedes CLS-t, ami mellett van egy X332-es típusú vitorlása is. Befektetési alap jegyekben 1,5 milliárd forintja van, részvényekben egymillió, nyugdíjpénztári befektetésekben 17 millió forintja. Ezeken túl az MNB tavaly augusztus végéig havi 155 ezer 686, azóta pedig 111 ezer 888 forint önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást fizet a számára. Elnöki fizetése 2010. augusztus 31.-ig több mint 8,3 millió forint volt, azóta 1 millió 998 ezer forint. A tavalyi év során valamivel több, mint kétmillió forintot kapott gépkocsi használat címén.

OLDALTÖRÉS: Érdekességek: motorok, lipicai lovak, traktorok, autószerelés havi 16 ezerért

Érdekességek: motorok, lipicai lovak, traktorok, autószerelés havi 16 ezerért

Érdekességek: motorok, lipicai lovak, traktorok, autószerelés havi 16 ezerért

Érdekességek: motorok, lipicai lovak, traktorok, autószerelés havi 16 ezerért

Több országgyűlési képviselő is ritkaságnak számító tárgyakat gyűjt: három honatyának is van motorcsónakja, több tucat képviselőnek van saját több ezer kötetes könyvtára, de van aki volt miniszterelnökök leveleit gyűjti és van akinek méhészete, illetve lipicai lovai vannak - derül ki a kedden nyilvánosságra hozott képviselői vagyonnyilatkozatokból.

A fideszes Nagy Istvánnak 100 családos méhészete van, a szintén fideszes Balogh Józsefnek pedig három lipicai lova. Ugyancsak Balogh József egyébként nyolc darab nagy értékű mezőgazdasági gépet is feltüntetett vagyonnyilatkozatában. Traktora nem csak neki van, hanem Sneider Tamásnak (Jobbik) és a Simonka Györgynek (Fidesz) is.
   
Összesen 23 motor van a képviselők birtokában, Közülük a legtöbb Koncz Ferencnek (Fidesz) van, ő két-két ETZ illetve Pannonia P20-as birtokosa is. Veterán Pannoniája rajta kívül Gruber Attilának (Fidesz) és Szólláth Tibor Zoltánnak (Fidesz) is van, de Kiss Sándor (Jobbik) és Nagy Csaba (Fidesz) egy-egy Simson, Tóbiás József pedig egy Tatra 125 tulajdonosai.
   
Ezen kívül Farkas Sándornak, Fónagy Jánosnak és Kósa Lajosnak (mindhárom Fidesz) egy-egy motorcsónak is van a nevén, sőt Fónagy János egy túrakenut is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában.
   
Gőgös Zoltán (MSZP) egy 1987-es lakókocsit vásárolt 2007-ben. Kovács Zoltánnak (Fidesz) egy 126-os Polskija, Kubatov Gábornak (Fidesz) négy darab veterán Opel Kadett B-je, Vinnai Győzőnek (Fidesz) egy 1989-ben vásárolt 1300-as Ladája és egy tavaly vett veteránnak számító Renault 10-ese van. Papcsák Ferenc pedig összesen négy autóval, köztük egy Lada 1200-sel rendelkezik.
   
Papcsák Ferenc emellett térképgyűjteménnyel is büszkélkedhet, Nyitrai Zsolt (Fidesz) pedig Bethlen István, Andrássy Gyula és Széll Kálmán leveleit gyűjti. A fideszes Rogán Antal tulajdonában van egy Iványi-Grünwald Béla-festmény, amelyet 2009-ben vett, párttársa Kocsis Máté pedig 1982-ben kapta ajándékba Szász Endre Paragrafus című festményét.
   
Több országgyűlési képviselő is gyűjt festményeket, bélyegeket, képzőművészeti alkotásokat, vagy érmeket és kitüntetéseket.
   
Vannak olyan képviselők is, akik földterületeket "gyűjtenek." Közülük a rekorder a fideszes Örvendi László József, aki vagyonnyilatkozatában 50 ingatlant - köztük házat, szántót, nádast - tüntet fel, de Kiss Sándor (Jobbik) 37, Ficsor Ádám (MSZP) pedig 29 ingatlannal, illetve földterülettel rendelkezik.
   
Érdekesség, hogy a jövedelmek között Kontur Pál feltüntette, hogy autószerelést végez havi 16 ezer forintért, Riz Levente (Fidesz) pedig szintén a jövedelmei között szerepelteti az Artisjustól zeneszerzésért kapott évi 10 ezer forintot.
   
A képviselőknek a vagyonnyilatkozatukban fel kell tüntetniük a 2010-ben kapott ajándékaikat is. A legtöbben italokat, illetve határidőnaplókat, vagy falinaptárakat jelöltek meg. Tállai András (Fidesz) ugyanakkor a 2010-ben kapott ajándékok között tüntet fel egy háromezer forint értékű karácsonyfát, valamint tíz kilogramm vadhúst is.
   
Az LMP-s Vágó Gábor is felsorolta a tavaly kapott ajándékokat, több esetben az ajándékozó megnevezésével együtt. A politikus megemlít egy a Jobbiktól kapott CD-t és egy a Fidesztől kapott csokit is. Emellett tavaly többek között egy szelektív hulladékgyűjtővel, 25 könyvvel, három naptárral és egy, az örmény nagykövetség által ajándékozott brandyvel lett gazdagabb.
   
Az MSZP-s Vadai Ágnes kitér arra, hogy ajándékba kapott egy, az egyik budapesti bevásárlóközpontban használható parkolókártyát. Az értékhez az írta: "nem tudom, nincs autóm".
   
Salamon László (KDNP) pedig az ajándékok között "alumínium és PVC fóliát" tüntetett fel ötezer forint értékben.

OLDALTÖRÉS: Alig változtak a fővárosi képviselők vagyoni viszonyai

 Alig változtak a fővárosi képviselők vagyoni viszonyai

 Alig változtak a fővárosi képviselők vagyoni viszonyai

 Alig változtak a fővárosi képviselők vagyoni viszonyai

A vagyonbevallások alapján érdemben alig változtak meg azoknak a fővárosi képviselőknek az anyagi viszonyai, akik az előző Fővárosi Közgyűlésnek is tagjai voltak.

A tavaly októberben véget ért négyéves önkormányzati ciklushoz képest két új frakció alakult; az LMP és a Jobbik, míg két korábbi frakció - az SZDSZ és az MDF - képviselői nem kerültek be a testületbe.
   
Tarlós István főpolgármester, aki a korábbi ciklusban a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője volt, az elmúlt egy évben nem növelte vagyonát; továbbra is két óbudai ingatlanban van tulajdonrésze. Tarlós István egy III. kerületi 77 négyzetméteres társasházi lakás felét, továbbá egy 130 négyzetméteres családi ház felét birtokolja. Feleségével közösen négymillió forintot tartanak a bankban, ugyanannyit, mint tavaly. A múlt évi 7,5 millió forintos banki tartozását egy év alatt 700 ezer forinttal tudta csökkenteni. A politikus a fővárosi járandóságai mellett 223 ezer forint nyugdíjat is kap.
   
Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője, a korábbi ciklusban főpolgármester-helyettes, szintén nem növelte a vagyonát, sőt, korábbi 4,5 millió forintnyi készpénzéből 1,3 millió forintot egy év alatt elköltött. Továbbra is négy ingatlan tulajdonosa; az egyik egy II. kerületi 400 négyzetméteres lakóház, a hozzá tartozó kerttel, továbbá három törökbálinti építési telket is birtokol. Pénzintézeti számlakövetelése is csökkent; 8,2 millióról egy év alatt 4,5 millió forintra. Ahogy a korábbi adóbevallásában, most is feltüntette, hogy - meg nem határozott szerződések alapján - 84 millió forinttal tartoznak neki.
   
Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője egy XXII. kerületi 142 négyzetméteres ház harmadát, valamint egy badacsonytomaji hétvégi ház felét birtokolja, ahogy tavaly januárban is. Befektetési jegyeinek értéke a tavalyi 3 millió forintról 9,3 millió forintra emelkedett, pénzkövetelése alig változott; mintegy másfél millió forint.
   
Kaltenbach Jenőnek, az LMP frakcióvezetőjének öt kisebb-nagyobb ingatlanrésze van; Érden egy 145 négyzetméteres lakóház fele, Pécsett egy 52 négyzetméteres társasház fele, a VII. kerületben egy 60 négyzetméteres társasházi lakás fele, továbbá Ófalun egy öt hektáros erdő és egy lakóház fele. Megtakarításként 8,3 millió forintot és 41 ezer eurót tüntetett fel vagyonbevallásában. A politikus a Szegedi Tudományegyetemtől mint tanszékvezető egyetemi docens 392 ezer forintot is kap havonta, továbbá 420 ezer forintot a bevallásban feltüntetetett "ERRC" kuratóriumi elnöki tanácsadójaként.
   
Szabó György, a Jobbik frakcióvezetője, aki Kaltenbach Jenőhöz hasonlóan most októberben került a közgyűlésbe, egy 64 négyzetméteres XI. kerületi társasház felét, továbbá egy 36 négyzetméteres garázs felét, valamint másfél millió forint megtakarítást tüntetett fel bevallásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!