Belföld

2011.03.14. 14:21

Kósa Ádám: jelentős cselekedet volna a jelnyelv beemelése az új alkotmányba

A jelnyelv beemelése az új alkotmányba kivételesen jelentős cselekedet volna, hiszen olyan nemzeti alapértékek közé kerülhetne a siketek és súlyos nagyothallók önálló és természetes nyelve, mint az egészséges környezet és a termőföld védelme, vagy a jövő nemzedékei iránti felelősség - hangsúlyozta hétfői közleményében Kósa Ádám néppárti európai parlamenti képviselő.

MTI

"Ezek a jövőbe mutató, európai szellemiségű rendelkezések a korábbi, 1949-es alkotmány gondolatiságát messze meghaladják" - állapította meg.

Kósa, az EP első siket képviselője szerint a múlt héten nyilvánosságra hozott alkotmánytervezettel Magyarország nagy lépést tehet a fogyatékossággal élő személyek jogainak kiteljesítése felé. Utalt arra, hogy a dokumentum Alapvetések című része tartalmazza a siketek jelnyelvének védelmét, és azt a magyar kultúra részeként ismeri el.

"Ez az újítás összhangban áll az Európai Parlament több határozatának szellemiségével" - tette hozzá. Szintén kitért arra,  hogy - a jelenlegi német alkotmányhoz hasonlóan - az új magyar alaptörvénybe is bekerülhet a fogyatékossággal élő emberek megkülönböztetésének általános tilalma.

Kósa Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmánytervezet - az európai Alapvető Jogok Chartájával összhangban - külön kiemeli: "Magyarország külön intézkedésekkel védi a nőket, az időseket és a fogyatékossággal élőket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!