Belföld

2011.04.12. 17:09

Kábítószer: elrettentés helyett megelőzésen a hangsúly

A szakemberek szerint a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, hogy minél kevesebben nyúljanak a kábítószerhez. Az elrettentésnek ma már nem visszatartó ereje.

Bajdó Bettina

Kábulatban ezzel a névvel februárban indított  drogprevenciós programot  a Pannon Lapok Társasága. Programunkban együttműködünk hatóságokkal, szakmai szervezetekkel, szakemberekkel, civil egyesületekkel, médiumokkal. Célunk az, hogy felhívjuk a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire.

Németh Andrea, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának főelőadója elmondta, hogy folyamatosan razziáznak a szakemberek, s nem csak a West Balkánban történt tragédia óta.

- A rendőrök más társszervekkel együtt járnak ellenőrizni - folytatta a főelőadó.  - A pártfogó felügyelőkkel, vagy épp a fogyasztóvédőkkel közösen évente több ellenőrzést is tartunk, főként azt vizsgáljuk, hogy kiszolgálják-e a kiskorúakat alkohollal, illetve  dohányáruval. Nem a bűnmegelőzési osztály feladata, hogy lecsapjon a drogfogyasztókra, illetve a terjesztőkre. Ha azonban fogyasztóval találkozunk, akkor a törvény által megadott keretek között intézkedhetünk vele szemben. Alapesetben, az úgynevezett fogyasztói típusú  magatartások, mint a kábítószer termesztése, előállítása, megszerezése, tartása, öt évvel büntethető, azonban létezik az úgynevezett elterelés. -

A törvény szerint nem büntethető kábítószerrel való visszaélés miatt, ha valaki például csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart. Feltéve, ha az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben  vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.

Abban az esetben, ha a gyanúsított nem vállalja az elterelő kezelést,  vagy vállalta, de nem tudja okirattal igazolni a hat hónap folyamatos teljesítését, akkor vádat emelnek ellene, és a bíróság intézkedik vele szemben  vagy  büntetést szab ki rá. 

A főelőadó kiemelte, ha bűncselekmény történik, az elkövetőnek vállalnia kell a következményeket. Ha valaki droggal él, akkor is van kiút, a megyében több olyan szakember, szervezet van, mely segíteni tud a  kábítószerrel élőknek.

- Kilenc év tapasztalata alapján mondom, hogy az elrettentésnek nincs ereje - tette hozzá Németh Andrea. - Egy fekete tüdő vagy bélrendszer képe nem rettenti el őket. A bűnmegelőzési programjaink azonban rávilágítanak a jogi- és óhatatlanul az egészségügyi  következményekre is. Ha harmincból huszonnyolcan megértik, akkor úgy érzem, hogy sikeresen végeztem el a munkám. Az a lényeg, hogy a fiatalok tudjanak megálljt parancsolni maguknak, továbbá felmérjék és vállalják a következményeket is. -

TESTI,  LELKI ROSSZULLÉTHEZ VEZET

Mind a legális, mind az illegális szerek okozhatnak testi, lelki rosszulléteket, kríziseket. Sajnos, ilyen helyzetekben valóban előfordul, hogy a krízisben lévő személy, illetve azok, akikkel együtt fogyasztotta a szert, mérlegelni kezdik, hogy ha szakembert vagy mentőt hívnak, komoly bajba kerülhetnek. Különösen igaz ez illegális szerhasználat esetén. Az elsősegély-nyújtás sem egyszerű, hiszen szinte minden szernek más és más a hatása, és nem egyforma tüneteket okoznak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!