Belföld

2011.10.21. 09:26

Jobbik: bejelentés a Vas megyei vagyon államosítása miatt

Bejelentést tett Rába Kálmán jobbikos megyei közgyűlési képviselő a Központi Nyomozó Főügyészségen bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Peltzer Géza

A bejelentés tárgya, hogy Kovács Ferenc, a Vas Megyei Önkormányzat elnöke úgy írta alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a megyei vagyon átadásáról szóló megállapodást, hogy előtte nem egyeztetett a testülettel. A bejelentésben szerepel: "a megállapodás konkrét határidőkkel, konkrét kötelezettség-vállalásokat szabályoz szerződési szinten, ugyanakkor a szerződések alapvető kelléke, az átadott intézmények ellenértéke (forgalmi értéke) nem került meghatározásra. Így fennállhat annak a veszélye, hogy feltűnően értékaránytalan, akár bűncselekményt is megvalósító vagyonvesztést alapoz meg."

Ezek alapján pedig alkalmas lehet a felelőtlen, szabálytalan, törvényeknek nem megfelelő gazdálkodásból eredő felelősség kérdésének büntetőjogi és polgári jogi felvetésére a megállapodást aláíró megyei közgyűlési tagok vonatkozásában.

Rába Kálmán ehhez hozzátette: a megállapodás ellentétes az Alkotmány 42. paragrafusával is, amely szerint a helyi közhatalom gyakorlása a választópolgárok közösségét érintő helyi közügyek érdekében kell, hogy történjen.

Bana Tibor  jobbikos országgyűlési képviselő elmondta: a törvénytervezet országgyűlési vitáján ő maga is részt vett,  és hozzá is szólt. A megyei közgyűlési elnökök közül viszont csak a Pest megyei volt ott kedd éjszaka, a többi így Kovács Ferenc sem. Vas megyét különösen hátrányosan érint a megyei vagyon tervezett államosítása, hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!