Belföld

2012.02.29. 13:24

Egyre intenzívebben terjed az influenza

Somogy és Vas megye kivételével már minden megyében bizonyították az influenzavírusok jelenlétét - írta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) a legfrissebb jelentésében, szerdán.

MTI

A becslések szerint február 20. és 26. között csaknem 34 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez több mint a másfélszerese az előző héten regisztrált betegek számának.

Mint írták, valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A betegek száma a legintenzívebben Csongrád, Somogy és Tolna megyében nőtt, ezeken a területeken 2,5-szer annyi beteg fordult orvoshoz, mint az előző héten. Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében egy hét alatt csaknem a duplájára nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma.

A legtöbb beteget Tolna és Zala megyében regisztrálták, ott a betegek száma csaknem 2,5-szerese volt az országos átlagnak. Magas volt a megbetegedések előfordulási gyakorisága Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is - tették hozzá.

Az előző héthez képest mérsékelten nőtt a 15 éven aluliak érintettsége, a megbetegedési arány az általános iskolások körében volt a legmagasabb, több mint a 2,5-szerese a lakosságra jellemző átlagnak.

Országos viszonylatban a betegek 37 százaléka volt gyermek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Zala megyében azonban a betegek több mint a fele gyermek volt - tették hozzá.

Emellett az összes beteg több mint harmada 15-34 éves volt, több mint 22 százalékuk pedig a 35-59 évesek korcsoportjából került ki. A betegek több mint 6 százaléka volt 60 éven felüli.

Mint írták, influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 8. héten tíz jelentés érkezett. Járvány három általános iskolában, hat óvodában és két fekvőbeteg-ellátó intézetben fordult elő. Közösségi járványt hét területről (Budapest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Tolna megye) jelentettek.

Az OEK légúti vírusokkal foglalkozó osztályára a 8. naptári héten 22 százalékkal több influenzagyanús betegtől származó minta érkezett, mint az előző héten. A 151 feldolgozott vizsgálati anyagból összesen 58 esetében igazolták az influenzavírusok jelenlétét. Ezek között 36 mintában az influenza B, míg 22-ben az influenza A vírusát mutatták ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján olvasható adatok szerint jelenleg a fővárosban és tizenkét megyében (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala) összesen több mint harminc egészségügyi intézményben van érvényben részleges vagy teljes látogatási tilalom.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az OEK február közepén jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az epidemiológiai központ a múlt héten már arról számolt be, hogy országos influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon.

Múlt szombaton az ÁNTSZ a hivatalos Facebook-oldalán azt közölte: csaknem húsz európai országban gyorsult az influenza terjedése, néhány országban viszont úgy tűnik, a járvány már elérte csúcspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!