Belföld

2012.03.07. 12:40

Napos, de hűvös idő várható

Szerdán túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint.

MTI

Éjszaka nyugat, északnyugat felől a Tiszántúl kivételével megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet. Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de eleinte keleten, északkeleten lehet kevés napsütés, délután pedig nyugaton szakadozhat fel a felhőzet. Főként északon számíthatunk kisebb esőre, havas esőre, az Északi-középhegység térségében havazás is előfordulhat. Szerdán a Kisalföldön a déli, csütörtök este az északira forduló szelet időnként élénk lökések kísérhetik, másutt általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -1, -4, keleten -5, -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 1, 8 fok között várható, délnyugaton lesz enyhébb idő.

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északi és középső vidékeinek időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgások hatására általában kevés, a magasnyomás peremén helyenként - elsősorban Németország és a Kárpát-medencétől északkeletre eső területek fölött - több a felhő. Lengyelországban és Ukrajnában elszórtan hózápor előfordul. Ugyanakkor Izland fölötti középponttal nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek frontjai már elérték Európa nyugati partvidékét, és északnyugatról délkelet felé haladnak. Sekély ciklon alakítja a Kelet-európai-síkság nagy részének időjárását is, Oroszország nyugati tájain több helyen havazik. Továbbra is a mediterrán térségben van a legmelegebb, a délutáni órákra jobbára 12, 18 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Ezzel szemben északon, északkeleten hideg, téli idő a jellemző, a csúcshőmérséklet többnyire -2, -7 fok között változik.

Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását eleinte még anticiklon alakítja, majd egy frontrendszer melegfrontja érkezik nyugat, északnyugat felől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!