Belföld

2012.04.03. 05:42

Nikolaj Georgiev szerzőtársa bocsánatkérést követel

Bocsánatkérést követel Schmitt Páltól Nikolaj Georgiev szerzőtársa, Hriszto Meranzov - írta keddi számában a Népszabadság.

MTI

Az egykori bolgár sportfunkcionárius, a Bolgár Testnevelési és Sportszövetség korábbi alelnöke jól ismerte a MOB hajdani elnökét. A lap szerint Meranzov nemcsak sportvezető volt, de sporttudományos kutatásokat is folytatott. 1973-ban védte meg kandidátusi disszertációját, amely szintén az olimpiai mozgalommal állt kapcsolatban.

Meranzov a lapnak elmondta: találkozásaikkor a nyolcvanas évek második felében, a kilencvenes évek elején Schmitt soha nem említette neki, hogy maga is tudományos babérokra törne.

Emlékeztetett rá, hogy Georgiev munkája már 1979-ban elkészült, s kéziratként elérhető volt a NOB-nál. 1985-ben azonban Georgiev és Meranzov korábbi munkáinak továbbfejlesztéseként megjelent először bolgárul, majd angolul is kettőjük neve alatt az „Olimpiai program elemzése” című kötet a bolgár Sofia-press kiadásában. Ezt a könyvet Meranzov tudomása szerint megküldték valamennyi nemzeti olimpiai bizottságnak, így a magyarnak is.

Felidézte: 1991-ben nemzetközi olimpiai tudományos konferencia volt Barcelonában, ahol előadást tartott, s résztvevője volt a tanácskozásnak Schmitt Pál is. Hozzátette: találkoztak ott, és a rákövetkező évben az olimpián is.

"Ekkor írta volna és adta be a disszertációját? Nem említette ezt nekem és nem is próbált konzultálni vagy engedélyt kérni a felhasználásra. Nem vártam volna ezt ettől az embertől" – nyilatkozta a Meranzov, hozzátéve: kiváló sportolónak és tapasztalt vezetőnek ismerte meg Schmittet.

Meranzov a lapnak elmondta, hogy hozzájutott a köztársasági elnök neve alatt megjelent szöveghez, s azt összevetette az ő szövegükkel. Szóról szóra egyező részeket talált. „Nem tudok megbékélni vele, hogy nem kért bocsánatot sem tőlem, sem Nikolaj Georgievtől még életében. Felszólítom most, kérjen bocsánatot Nikolaj Georgiev emlékétől és tőlem is” – nyilatkozta. Meranzov azt mondta, bizonyítani akarja, hogy bolgárok komoly eredményeket mutattak fel a sporttal kapcsolatos kutatásokban. A sport tanította meg, hogy mások eredményeit elismerje – húzta alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!