Belföld

2012.04.02. 13:29

Schmitt-ügy - MAB: jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem

Jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem, amikor visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök úgynevezett kisdoktori címét - erősítette meg Balázs Ervin, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn elhangzottakat az MTI-nek.

MTI

Schmitt Pál vasárnap az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, elfogadja kisdoktori címének visszavonását, de azt szerinte a jelenleg érvényes jogszabályok alapján csak bíróság vonhatta volna vissza, s az egyetem szenátusának ki kellett volna kérnie a MAB véleményét is

A MAB az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a bizottság feladatai közé tartozik a szakértői közreműködés a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokban, az intézmények, képzési programok rendszeres minőségértékelése. Kiemelték, hogy sohasem tartozott a MAB feladatai közé az egyedi hallgatói ügyekben való döntéshozatal. Javaslatot a bizottság legfeljebb átfogó rendszerszintű vagy intézményi szintű vizsgálat nyomán egyedi döntések meghozatalára tehet az adott felsőoktatási intézménynek vagy az illetékes hatóságnak - tették hozzá.

A közlemény szerint a MAB-nak a felsőoktatási képzések vizsgálata tekintetében jelenleg az alap- és mesterképzés valamint a doktori képzés terén van hatásköre. A doktori képzés azonban az 1993-as felsőoktatási törvénnyel bevezetett doktori (PhD) képzést jelenti. A MAB-nak nincs hatásköre az ezt megelőző rendszer vizsgálatára, a "kisdoktori", azaz a dr. univ. címek (1984-ig) és a dr. univ. egyetemi tudományos fokozatok (1984-től 1993-ig) eljárásainak vizsgálatára.

Kitértek arra: az 1984-től a korábbi egyetemi doktori címből lett egyetemi tudományos fokozat a felsőoktatásról szóló, 1993-ban született törvény szerint már nem minősül tudományos fokozatnak, s az újabb fokozatszerzési eljárások megkezdésének lehetősége 1993-ban megszűnt. A továbbiakban már csak a dr. univ. cím használható az ilyen fokozatot, illetve címet szerzettek neve mellett. A jogalkotó megfelelő határidő tűzésével (1997. dec. 31.) átmeneti időszakot jelölt meg arra, hogy az érintett személy kezdeményezésére, a korábban szerzett egyetemi tudományos fokozatának a doktori (PhD) fokozattal való egyenértékűségét a doktori (PhD) fokozat kiadására az adott tudományágban jogosult egyetem megállapítsa. Ezzel a lehetőséggel nem minden érintett személy élt.

Mint kifejtették, a doktori (PhD) képzés doktori iskolák keretében folyik. A MAB a doktori iskolák egészéről, illetve oktató törzstagjaik megfelelőségéről dönt, s nem dönt egyedi doktori (PhD) fokozatadási ügyekben. Arra volt már példa, hogy minőségi problémák miatt szakértői vizsgálatot végzett, s - egyebek között - javasolta az adott egyetemnek a doktori (PhD) fokozatszerzési eljárások felülvizsgálatát, és ennek alapján vontak vissza néhány doktori (PhD) fokozatot, de a fokozatok visszavonásáról nem a MAB, hanem az érintett egyetem döntött.

Ha a javasolt felülvizsgálatot az adott egyetem nem végezte volna el, akkor a MAB indítványozhatta volna, hogy a miniszter kezdeményezze a bíróságnál az adott doktori (PhD) oklevelek érvénytelenné nyilvánítását. Ez a felhatalmazás tehát a felsőoktatási intézmények és képzéseik minőségvizsgálata során feltárt általános hiányosságokból következő egyedi ügyek csoportjára vonatkozik, amennyiben azokban az adott egyetem nem intézkedik - zárul a MAB hétfői közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!