Belföld

2012.05.14. 09:17

MSZP: az új adók tovább növelik az inflációt

Az MSZP szerint a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő adók tovább növelik az inflációt, amely az áprilisi 5,7 százalékkal egyébként is a legnagyobb az Európai Unióban.

MTI

Tukacs István országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány 4,2 százalékos inflációval számolt erre az évre - ehhez igazodott a nyugdíjemelés is -, ma már nincs olyan elemzés, amely 5 százaléknál kisebb pénzromlást feltételezne.

Ezt a kormány gazdaságpolitikájával magyarázta, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb mértékben az üzemanyagok ára nőtt, és jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak és a háztartási energiaárak is, különösen a távfűtésé. Ez - tette hozzá - azért is szembetűnő, mert a kormány a rezsiköltségek befagyasztását ígérte.

A parlament gazdasági bizottságának MSZP-s tagja elmondta, a kormány az adóemelésekkel - így például az áfa 27 százalékra emelésével - növelte az inflációt, és ez lesz a hatása a Széll Kálmán-terv új változatában megjelenő adóknak, így a várhatóan már augusztusban életbe lépő telefonadónak is.

Az MSZP ezzel szemben a fogyasztást és a növekedést ösztönző gazdaságpolitikai fordulatot sürget - jelezte Tukacs István, megjegyezve, a beruházások gyarapításához elengedhetetlen, hogy ne lehetetlenítsék el a kis és közepes vállalkozásokat hitellel életben tartó bankrendszert.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal nőttek. Elemzők ezzel összefüggésben az MTI-nek arról beszéltek: a 3 százalékos inflációs cél elérése a vártnál magasabb áprilisi infláció és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban körvonalazott új adók bevezetése miatt késik, és várhatóan jövőre sem teljesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!