Belföld

2012.05.16. 21:50

Veszélyeztetheti a lakossági gyógyszerellátást a Széll Kálmán Terv 2.0?

A gyógyszertárak működését és így a lakossági gyógyszerellátást veszélyeztethetik a Széll Kálmán Terv 2.0 forráskivonásai - hívta fel figyelmet Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

MTI

Szerdán az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője azt mondta: a Széll Kálmán Terv elfogadott irányelveinek értelmében a jövő évi gyógyszerár-támogatásban további 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség.

Ennek kapcsán Hankó Zoltán kifejtette: a gyártói befizetésekkel együtt 2011-ben még 376 milliárd forintos gyógyszer-támogatási kassza ebben az évben 267 milliárd forintra zsugorodik. A Széll Kálmán Terv első változatában további 37, majd a Széll Kálmán Terv 2.0-ban még 40 milliárd, összesen 77 milliárdos forráskivonást ír elő 2013-ra. Ezt azt jelenti, hogy két éven belül csaknem megfelezik a gyógyszertámogatásra költhető összeget.

Hankó Zoltán azt mondta: tudja, hogy a Széll Kálmán Tervnek nem az a célja, hogy a patikáktól vonjon el forrásokat, de a gyógyszerkasszát érintő intézkedések a gyógyszertárakon fognak lecsapódni, és ez a lakosság gyógyszerhez jutását is veszélyeztetheti. A kamara elnöke szerint a Széll Kálmán Terv forráskivonása kétféle következménnyel járhat. Az egyik a hatósági árak bevezetése, ezt a kamara elnöke szerint a gyártók nem fogják vállalni. A másik a gyógyszerek térítési díjainak jelentős, akár nyolcvanszázalékos emelkedése lehet, ez viszont a betegek szempontjából vállalhatatlan.

Mint mondta, az MGYK legutóbbi küldöttközgyűlésén is leszögezték: aggasztónak tartják a Széll Kálmán Terv 2.0 gyógyszertámogatásokkal összefüggő javaslatait, amelyek "szakmailag és gazdaságilag nem alátámasztott további jelentős forráskivonásokat írnak elő 2012-re és 2013-ra".

Az erről szóló, a küldöttek által egyhangúlag elfogadott állásfoglalást eljuttatták az erőforrás-minisztérium akkori és jelenlegi vezetőinek, Réthelyi Miklósnak és Balog Zoltánnak, valamint Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak és apparátusának is - mondta az MGYK elnöke.

Mint kiemelte, a hivatalos mérlegadatok szerint a gyógyszertárak negyede évek óta veszteségesen működik, 350, gyógyszertárat működtető patikai vállalkozás már rég felélte vagyonát, és a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét. Kitért arra is, hogy a generikus ösztönzőprogram révén - a várakozásokon felül - csaknem az összes patika (2421) részesül valamilyen kompenzációban.

Hankó Zoltán elmondta, hogy a negyedévre szánt 900 millió forintos összegből nyújtott támogatás kifizetése a jövő héten megkezdődhet. A patikák többsége 200 ezer és 500 ezer forint közötti összegre számíthat. A legkevesebbet, 50 ezer forintnál alacsonyabb összegű támogatást 22 gyógyszertár kapja, kilenc patika viszont egymillió forint feletti kompenzációban részesül.

Megjegyezte, hogy a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) készítmények elterjedését célzó egészségpolitikai intézkedések nyomán a patikák árrésbevétele a támogatott termékek körében mintegy 15 százalékkal csökkent. Ennek az árréskiesésnek csak a felét fedezi a generikus kompenzáció. Ezért Hankó Zoltán szerint a gyógyszertárak fenntartásához további kompenzációra van szükség.

OEP: további 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség a jövő évi gyógyszerár-támogatásban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!