Belföld

2012.06.07. 22:45

Június 8. - Mi történt ezen a napon?

Június 8. Medárd és Ellák névnapja, az év 160. napja a Gergely-naptár szerint.

Vas Népe

Medárd ősi germán név, jelentése: hatalmas, erős. Medárda a női változata. A néphit szerint ez időjósló nap: ha esik, negyven napos esőzés várható, ellenkező esetben ugyanennyi ideig szárazság lesz. Az eső esetén jó a szőlőtermés, de gyenge a bor, a széna viszont bőséges. Az évszázados megfigyelések alapja a gyakran előforduló esős időszak. A szárazság megszüntetésére volt, ahol kakasokat fürdettek, hogy zápor legyen. A néphiedelem szerint ezen a napon kezdődött a bibliai vízözön.

Ellák valójában tévedésből alakult, Attila hun király legidősebb fiának, Ileknek a nevét félreolvasták, és ez az alak maradt fenn. A hagyomány szerint Ilek - vagy Ilik (jelentése: első, uralkodó) - apja halála után a trónért folytatott csatában halt meg hősi módon.

Június 8-án történt: 1099-ben kezdődött Jeruzsálem ostroma az I. keresztes háborúban. 1867-ben a kiegyezés folyamatát befejező aktusként megkoronázták I. Ferenc József királyt és Erzsébet királynét a Budavári Nagyboldogasszony templomban (Mátyás-templom): általános amnesztia az 1848-49-es szabadságharc emigránsai számára.

Június 8-án született: 1593-ban I. Rákóczi György erdélyi fejedelem, 1810-ben Robert Schumann német zeneszerző, 1843-ban Széll Kálmán politikus, magyar miniszterelnök, 1955-ben Tim Berners-Lee angol informatikus, a Világháló (World Wide Web) mai formájának kifejlesztője, 1977-ben Kanye West hatszoros Grammy-díjas amerikai lemez-producer, rapper.

Június 8-án hunyt el: 632-ben Mohamed próféta, vallásalapító, 1845-ben Andrew Jackson az Amerikai Egyesült Államok 7. elnöke, hivatalban 1829–1837-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!