Belföld

2012.11.16. 07:17

Fedél és meleg - Tavaly senki nem fagyott meg az utcán

Szombathely - Akár hetvenöt embert is tudnak fogadni a hajléktanszállón, senkinek nem kell az utcán éjszakáznia. A szociális munkások járják a várost, és a lakosság is jelez. Legnagyobb veszélyben azok vannak, akik nem kerülnek a szakemberek látókörébe.

Kupi Györgyi

Megszaporodtak a lakossági bejelentések a hidegben az utcán talált hajléktalanokkal kapcsolatban - mondta el lapunknak Stankovics Erika, a Savaria Rehab-Team Kft. szociális szolgáltatásokért felelős részlegének vezetője.

Az éjjeli menedékhely működési engedélye  huszonöt főre szól, télen negyvenötre bővítik a férőhelyek számát, de akár hetvenöt embert is el tudnak helyezni. Ilyenkor megnyitják a közösségi helyiségeket, de a folyosón is tudnak fekvőhelyet biztosítani.  A téli krízisidőszakban senkit nem küldenek el. 

Az utcai szociális munkások reggel nyolctól éjfélig járják a várost,   de az ingyenesenhívható számukon (06-80-205-165) bármikor lehet hívni az ügyeletüket. A    rendőrökkel, közterület-felügyelőkkel, mentőkkel is szoros az együttműködés.


 
- A legnagyobb veszélyben azok az emberek vannak, akik fűtés nélküli bódékban, lakhatásra nem alkalmas helyeken húzzák meg magukat, ők az úgynevezett rejtőzködők, akik nem kerülnek sem a lakosság, sem a segítő szakemberek szeme elé  - mondta Stankovics Erika. Hozzátette: a Fő tér környékéről ismert hajléktalanok  az éjszakát az éjjeli menedékhelyen töltik. A lakosságtól örömmel fogad a segítőház meleg téli ruhát, elsősorban kabátot és cipőt.
 
Napközben a nappali melegedőben tartózkodhatnak a rászorulók, ahol mosni, tisztálkodni, főzni tudnak, és orvosi ügyelet is van.   Tavaly senki nem fagyott meg az utcán Szombathelyen.

Kétszáz ügyfele van a hajléktalanokat segítő szolgálatnak, közülük sokan már az átmeneti szállón vagy a hajléktalanok átmeneti otthonában kapnak helyet, esetükben van remény sorsuk jobbra fordulására. Utcán élő hajléktalan körülbelül nyolcvan lehet a városban. Egy szűk csoportjuk, úgy húsz-huszonöt ember  elzárkózik az  együttműködéstől, és nem veszik igénybe a szolgáltatásokat. Őket még talán a csikorgó hideg  sem bírja rá arra, hogy a szállón töltsék az éjszakát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!