Belföld

2017.06.14. 10:12

Őrizetbe vette a NAV Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s képviselőt (Frissítve)

A Fidesz számos kérdésre várja a választ az MSZP-től Czeglédy Csaba, őrizetbe vett szocialista politikussal kapcsolatban, egyebek közt arra kíváncsi, tudott-e Botka László miniszterelnök-jelölt a politikus "üzelmeiről".

Vas Népe

A hírportál információját a hatóságok nem erősítették meg, a máskor a PestiSrácoknak készségesen nyilatkozó politikust pedig két napja nem érték el.

A PestiSrácok.hu úgy értesült, hogy a megyei NAV igazgatóság nyomozói több helyszínen - Szombathely, Sümeg, Budapest, Csabrendek - tartottak házkutatást és hat embert őrizetbe vettek, majd költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A PestiSrácok úgy tudja, a gyanúsítottak egy Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást.

A portál úgy értesült, Czeglédy szombathelyi irodáját kedden ügyész jelenlétében feltörték, majd házkutatás tartottak, rendőrök jelenlétében. Ekkor a baloldali politikust a rendőrök még nem tudták elérni, később azonban megtalálták és társaival együtt a szegedi NAV épületébe vitték kihallgatásra, ahol őrizetében vették őket. A portál szerint az illetékes ügyészség mind a hat gyanúsított esetében kezdeményezte az előzetes letartoztatást, amelyről a Szegedi Járásbíróság csütörtökön dönt.

Frissítés:

A Vas Népét egy szemtanú kereste fel: kedd délután 16:30 perckor járt a Kossuth Lajos utcában.

Itt található Czeglédy szombathelyi irodája, ahonnan felfegyverkezett bűnügyi munkatársak pakoltak éppen fekete zsákokba csomagolt, számára ismeretlen dokumentumokat egy hatósági gépjárműbe. A feltűnő jelenet kapcsán kérdéseket tett fel, amelyekre nem kapott választ, annyit azonban megerősítettek, hogy a NAV munkatársai.

 

 

A képünkön is látható iroda bejáratára kiragasztott tájékoztató papíron azt olvashattuk: az irdoa technikai okok miatt a mai napon zárva tart. Beszéltünk a Csongrád Megyei Főügyészséggel is, ők azt mondták, holnap fognak kiadni közleményt, azt azonban megerősítették, hogy Czeglédy Csaba ügyében nyomozást folytat a Csongrád Megyei NAV Bűnügyi Igazgatósága.

Frissítés 2: Botka felkérte az MSZP etikai bizottságát Czeglédy Csaba ügyének kivizsgálására

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás miatt őrizetbe vett Czeglédy Csaba szocialista politikus ügyét.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MTI-nek küldött közleményében azt írta: Czeglédy Csaba ügyvéd, szocialista politikus őrizetbe került, és "amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek". 

"De amíg ez kiderül, felkérem az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kérem, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik" - közölte a politikus.

Frissítés 3: LMP: Ha igaz, távoznia kell Czeglédynek a szombathelyi közéletből

Közleményben reagált a Lehet Más a Politika a Czeglédy-ügyre.

„Amennyiben a hír igaz és beigazolódik, hogy bűncselekmény történt, akkor Czeglédynek távoznia kell a szombathelyi közéletből!" – közölte a Lehet Más a Politika, reagálva a PestiSrácok.hu értesülésére.

„A Lehet Más a Politika azért küzd, mind Szombathelyen és a megyében, mind országosan is, hogy tisztességes emberek képviselhessék a magyar embereket." – írta Szalai Szabolcs, az LMP sajtósa.

Frissítés 4: A NAV megerősítette: munkaerő-közvetítéssel foglalkozó bűnszervezetet lepleztek le

A NAV megerősíti, hogy a Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság pénzügyi nyomozói „munkaerő-közvetítős" ügyben akcióztak tegnap és őrizetbe vettek több embert, köztük egy ügyvédet.

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó bűnszervezetet lepleztek le. A több milliárd forintos kárt okozó gyanúsítottakat őrizetbe vették, az érintett cégek és személyek vagyonát zárolták.

A gyanú szerint egy férfi éveken keresztül munkavállalókat közvetített különböző áruházláncok részére. Habár az alkalmazottakat az ő vállalkozása felvételiztette és közvetítette ki, bejelentésre már különböző, hozzá

köthető iskolaszövetkezetekhez kerültek. Az iskolaszövetkezetek a munkavállalókkal kapcsolatos költségeket egy közbeiktatott cégen keresztül számlázták át a férfi vállalkozásának.

Az álcaként kiépített hálózat működésének célja az volt, hogy a munkaerő-közvetítés fiktív számlák mögé bújtatott alászámlázásával áfafizetésüket csökkentsék.

Ezen túlmenően a munkavállalók béréből levont személyi jövedelemadót sem utalták át az állami költségvetésbe. Tettükkel összesen több mint 3 milliárd forint kárt okoztak.

A pénzügyi nyomozók országosan több mint húsz helyszínen tartottak házkutatásokat; ingatlanokat és bankszámlán fellelt pénzt is zároltak. Intézkedésük az okozott kár megtérülését szolgálja.

Az ügyhöz kapcsolódóan a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészei összesen kilenc gyanúsítottat hallgattak ki bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottakat őrizetbe vették.

Frissítés 5: Fidesz: tudott-e Botka László Czeglédy Csaba "üzelmeiről"?

A Fidesz számos kérdésre várja a választ az MSZP-től Czeglédy Csaba, őrizetbe vett szocialista politikussal kapcsolatban, egyebek közt arra kíváncsi, tudott-e Botka László miniszterelnök-jelölt a politikus "üzelmeiről".

Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arra a sajtóhírre reagált, amely szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás miatt őrizetbe vette az MSZP szombathelyi képviselőjét, aki jogi képviseletet ad az MSZP-nek és a Demokratikus Koalíciónak is.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, megdöbbentette őket, hogy újabb korrupciós botrányra derült fény.

Czeglédy Csabát korábban adócsalással is összefüggésbe hozták, sőt felfüggesztett börtönbüntetést is kapott, de a szocialisták számítanak rá - fogalmazott a politikus.

A Fidesz választ vár arra is, hogy mennyit fizetett Czeglédy Csabának az MSZP, és Botka Lászlón kívül melyik szocialista politikusnak dolgozott még az ügyvédként is tevékenykedő férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!