Belföld

2012.09.25. 11:55

A Marcal újra él a vörösiszap-katasztrófa után

Újra él a Marcal. A növény- és állatvilág, illetve a víz jelenlegi állapota jó. Ezt állapították meg a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Marcal folyón a győri Reflex Környezetvédő Egyesület mérései - mondta Lajtmann József programvezető keddi sajtótájékoztatóján Győrött.

MTI

A civil egyesület a  95 kilométer hosszúságú folyón végzett méréseket tudományos intézményekkel és szakmai szervezetekkel együttműködésben.   Környezetvédelmi programjukhoz   2 millió 77 ezer forint támogatást nyertek a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán.
A vízminőség javulásában döntő szerepe volt a kataszrófavédelem és a vízügyi szervek  gyors beavatkozásának. Az ártalmatlanítások nyomán a Marcal alsó szakaszán a vízminőség  elérte a 7-es  pH értéket  már néhány hónappal a katasztrófa bekövetkezte után. A folyót  szerencsére a szennyezésben érintetlen bakonyi patakok vize táplálta, segítve a növény- és állatvilág visszatelepülését. Regenerálódott a természet  - állapította meg  Lajtmann József.
A tapasztalatok összegzéseként a  Reflex javaslatokat is készít egyebek között a folyó vízminőségének  további védelmére és a haltelepítés érdekében. Süllőket  ugyan telepítettek már a Marcalba, a Reflex azonban jobbnak látná a csuka telepítést az adott természeti környezetben - jegyezte meg a projektvezető.
A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásához a civil egyesület 10 százalékos önrésszel járult hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!