Belföld

2009.06.10. 02:29

A panelprogram gondja és baja

Szombathely - Egy hónapja hirdették ki az idei panelprogram-pályázat győzteseit, ám a szerződéskötés nem kezdődött el. Veszélybe kerülhet a kivitelezés: négy hónap múlva itt a fűtési szezon.

Angyal László

Rendkívül vontatottan halad a panelprogram. Az ok nyilvánvaló: nincs elegendő pénz. Legfőképpen az állami forrás csordogál lassan. Varga Zoltán önkormányzati miniszter, aki nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a válságkezelés mellett a kormány úgy döntött: folytatja a panelprogramot. Emlékeztetett, hogy tavaly február 1-jén hirdette meg az előző kormány a panelprogramot, és szeptember végéig rekordszámú pályázat érkezett be. A 30 milliárd forintnyi állami támogatási igényből 4 és fél milliárdról már döntés született, a mostani 15 milliárd forinton túl a még fennmaradó támogatás sorsáról pedig a tervek szerint a fél év végén határoznak.

De valóban van-e erre fedezet? Ennek jártunk utána. A szombathelyi EU Comfort Kft. a megye legnagyobb panelprogramos építőipari cége, a vállalat Szombathelyen 800 milliós, országosan pedig többmilliárdos felújítási projekt nyertese. Papíron, merthogy eddig nem kezdődött el a szerződéskötéssel kapcsolatos adminisztratív munka, tudtuk meg Fejes Tibor ügyvezetőtől.

Az eddigi gyakorlat szerint a bejelentést követő napokban megjelent az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Közhasznú Társaság (ÉMI) honlapján a házakra, összegre lebontott eredményhirdetés. Június 8-áig, vagyis több mint három héten keresztül viszont nem történt előrelépés ebben az ügyben.

Lapunk úgy tudja, hogy politikai háttéralku zajlik a színfalak mögött, ezért a késedelem. A huzavona oka: a 15 milliárdos keretet szűkítik, és megy a harc, mely társashá-zak kerülnek le a listáról.

A csúszás következményeiről is kérdeztük az ügyvezetőt, aki szerint, ha június végéig nem kezdődhet el az érdemi munka, nem lehet majd befejezni a fűtési szezon kezdetéig a felújításokat.

A lakóközösségek is egyre türelmetlenebbek, nálunk érdeklődnek, és mi sem tudjuk megmondani nekik, mikor, hol dolgoznak a munká-sok. Márpedig szabadságolások idején is be kell jutnunk például ablakcsere miatt a lakásokba. Cégünk más építőiparban érdekelt vállalkozásokhoz hasonlóan fél éve nem termel. Úgy számoltunk, és az alvállalkozói kapacitásokat is ezek szerint kötöttük le, hogy márciusban elkezdődnek a felújítások. Most pedig már csak négy hónap áll rendelkezésünkre. De még ez sem lenne nagy baj, csak indulnának végre el a kivitelezések.

Az ügyről kérdeztük a minisztérium sajtóosztályát is, de kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!