Belföld

2011.05.24. 13:39

Áron alul nem eladók a Vas megyei ingatlanok

A Vas Megyei Önkormányzat költségvetésének idei hiánya megközelíti az 1 milliárd forintot. A deficit csökkentése érdekében a megye ingatlanok eladását is tervezi.

Erős D. Zoltán

A Vas Megyei Önkormányzat forgalomképes vagyonának összértéke meghaladja az 5 milliárd forint. A megyei közgyűlés elé terjesztett listán összesen hetvenhárom tétel szerepel, ám ezek többsége csak pár ezer, vagy néhány tízezer forintot érő földterület, amelyekből  viszonylag kis bevételre számíthat a megyei  önkormányzat.  

Ugyanakkor van közöttük néhány jelentősebb értékű ingatlan, amelyek egy részét már hosszabb ideje szeretnék eladni. Ezek közé tartozik például a Szombathely Szőlős utcai kastély, s ugyancsak a megyeszékhelyen a Március 15.  téri volt  SZTK épület. A  közelmúltban a megyei közgyűlés az értékesítésre kijelölt  ingatlanok közé sorolt  több szálláshelyet is. Így a balatonlellei, a balatonberényi és a badacsonyi üdülőket, valamint a Velemben lévő üdülőt és az  évek óta zárva tartó Avar Szállót.

Kovács Ferenctől, a megyei közgyűlés elnökétől a kereskedelmi szálláshelyként hasznosítható ingatlanok várható sorsáról érdeklődtünk. Az elnök elmondta nem arról van szó, hogy ezeket mindenáron szeretnék eladni. Áron alul semmiképpen sem. Az értékbecslés során megállapított értéket tekintik irányadónak üzleti tárgyalások során. Konkrét esetben ismét felértékeltetik az adott  ingatlant.

Hogy mennyire nem csak az eladásban gondolkoznak, azt mutatja, hogy készültek tanulmányok például a Hotel Avar hasznosítására is. Az egyik változat szerint négycsillagos szállodává fejleszthetnék a létesítményt, míg egy másik elképzelés alapján idősek otthonát alakítanának ki benne. Ezen kívül vannak kidolgozott tervek a balatonlellei üdülő fejlesztésére is. 

Bükfürdőn pedig egy gyógyszálloda felépítése, illetve a konferenciaközpont  fejlesztése  lehetne egy olyan projekt, amely a megyét   nyereséggel kecsegtethetné.  A fejlesztések  azonban a pályázati lehetőségektől függnek, hiszen a megyének erre nincs forrása. 

Kovács Ferenc azonban  felhívta a figyelmet arra is, hogy a megyei  önkormányzatnak nem feladata  vállalkozások működtetése, ám amennyiben a meglévő vagyonra alapozva  lehetőség lenne  nyereséges  tevékenység  folytatására, nem is zárkóznának el tőle.  Márcsak  azért sem, mert  ez  lehetőséget kínálhat arra is, hogy a felvett  kötvénykölcsön visszafizetéséhez  is teremtsen  anyagi  forrásokat.

A Vas Megyei Önkormányzatnak azonban mindenek előtt a kötelező feladatainak ellátására kell koncentrálnia, mutatott  rá az elnök.  Erre  kell összpontosítaniuk  a rendelkezésükre  álló   anyagi forrásaikat.  S ez nem csak az intézmények  működtetésnél, hanem a fejlesztéseknél is így van.

A legfontosabb előkészületben lévő projektjük jelenleg a Markusovszky Kórház csaknem 10  milliárd forintba kerülő projektje, amely döntő mértékben uniós támogatásból valósul meg. Ám ehhez is szükség van saját erőre. Ezt a mintegy 1,2 milliárd forintos önrészt a  megyei önkormányzat a kötvényből származó bevételből fedezi. 

NEM VEVŐ, MÉG ÉRDEKLŐDŐ SINCS

Badacsonytomajban közvetlenül a Kisfaludy-ház közelében   található a  helyiek  által  Vadvirágként ismert épület, amely  a Vas Megyei Önkormányzat  üdülője volt. A múlt idő azért van, mert az épület évek óta  nem fogad vendégeket. Az oldalfalon már megindult a  vakolat, a bejárat  mellett ott az eladó tábla.  Nem vevő, de még érdeklődő sincs, mondja Kovács Ferenc. Badacsonyban egymást érik az eladó szálláshelyek, miközben folyamatosan épülnek az újabb szállodák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!