Belföld

2011.04.28. 21:28

Schmitt Pál országjárása: az egészségügy elős számú lobbistája lenne az elnök

Schmitt Pál országjárása negyedik, elsősorban egészségügyi intézményekre koncentráló állomásán kijelentette, a jövőben az egészségügy első számú lobbistájává kíván előlépni. A köztársasági elnök Fejér megyében tett látogatásán amellett érvelt, hogy az egészségügyi pályát a fiatalok számára is vonzóvá kell tenni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az államfő a Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai és ápolói részvételével tartott konferencián tarthatatlannak nevezte, hogy a magyar emberek rövidebb ideig és betegebben élnek európai társaiknál. Mint mondta, az emberek találkozásaik során a világon mindenhol egymás egészsége felől érdeklődnek elsőként, ennek megfelelően az ágazatra fordított állami figyelemnek is meg kell előznie minden más területet. Schmitt Pál úgy fogalmazott, nem fog belenyugodni abba, hogy az ország kórházai ne a szeretet, a megnyugvás, valamint a szakértelem és a gondoskodás otthonai legyenek.
   
A köztársasági elnök szerint ahelyett, hogy az egészségügyet folyamatosan negatív jelzőkkel illetnék, a lehetőségek keresésére kell fordítani az energiát, ahogy azt például a Semmelweis Program teszi. Javasolta továbbá, hogy az egészségügy kezelése ne csak a betegségek gyógyítását foglalja magában, hanem egyebek mellett a környezetvédelmet, a sportot, illetve az ember testi és lelki teljességéhez szükséges területeket is. Az államfő emellett indítványozta az orvosok adminisztrációs kötelezettségeinek csökkentését azért, hogy - mint fogalmazott - a doktorok arra fordíthassák idejüket, amire esküdtek: a gyógyításra és tudásuk gyarapítására.
   
Schmitt Pál ezt megelőzően rendhagyó osztályfőnöki órát tartott, ahol arra hívta fel a figyelmet, hogy az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülésével vonzóvá kell tenni az egészségügyi szakmát.
   
Székesfehérváron, a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál egészségügyi tagintézményében tartott beszédében elismerését fejezte ki az intézmény tanulóinak, amiért az emberek egészségének védelmét jelölték ki hivatásukként, majd arra biztatta az iskola tanulóit, hogy a nagy csábítás ellenére se hagyják el hazájukat. Mint mondta, az egészségügy számos területén hiány van megfelelő szakemberekből, ezért számukra biztosan nem lesz gond az elhelyezkedés az ország határain belül sem.
   
A köztársasági elnök arra kérte az iskola diákjait, legalább egyszer olvassák el Magyarország új alaptörvényét, amelyben saját életükre és hivatásukra vonatkozó mondatokat is találnak.
   
Schmitt Pál csütörtökön reggel érkezett Székesfehérvárra, majd a városi és megyei közgyűlés együttes ülésén mondott beszédet. A nap további részében betért egy székesfehérvári patikába, valamint móri és bicskei egészségügyi intézményeket is felkeresett, útjára pedig felesége, Schmittné Makray Katalin is elkísérte.
   
Az államfő januárban kezdte és havonta folytatja országjáró körútját, amelyen valamennyi megyét fel kívánja keresni. Első célpontja Borsod-Abaúj-Zemplén megye volt, ezt követően pedig Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyébe utazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!