Belföld

2009.09.27. 12:02

Sólyom László Új-Zéland után Ausztráliába látogatott

Sydney - Befejezte négynapos új-zélandi látogatását vasárnap Sólyom László köztársasági elnök. Szigetországi útjának utolsó állomásaként Wellingtont is felkereste, majd Ausztráliába utazott tovább.

MTI

Az elnök Új-Zéland fővárosában ellátogatott a Victoria hegyen levő kilátóponthoz, ahonnan a város legnagyobb része belátható. Az államfő ezt követően felkereste a Magyar Millenniumi Parkot, ahol Wayne Mapp védelmi miniszterrel és Kerry Prendergast wellingtoni polgármesterrel megkoszorúzta a parkban álló kopjafát.
    
Az adományokból fenntartott parkban rendezett ünnepségen az új-zélandi magyarok mintegy 200 képviselője vett részt, közöttük Szentirmay Klára, a parkot igazgató szövetség elnöke. A Wellington szívében létesített parkban a járólapok közé beépített téglákon örökítik meg az adományozók nevét. Sólyom László újabb két adományozó nevét feltüntető téglát helyezett el a kopjafa előtt. A park Új-Zéland egyetlen magyar emlékműve, amelyet 2003-ban az akkori új-zélandi főkormányzó nyitott meg. A helyi magyarok minden magyar nemzeti ünnepről ebben a parkban emlékeznek meg.


    
Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban, a Magyar Millennium Parkban lévő kopjafánál koszorút helyezett el Sólyom László. A Thorndon városrészben található parkot, amelynek lértrehozását a helyi magyarok kezdeményezték a két ország közötti jó kapcsolat jelképének, 2003. augusztus 20-án avatták fel. A parkban a Magyarországra jellemző fák és cserjék között a magyar állam által adományként küldött faragott székelykapu és kopjafa is található 

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

A köztársasági elnök ezt követően az új-zélandi parlamentben részt vett azon a díszebéden, amelyet a védelmi miniszter és a helyi magyarság adott a tiszteletére. Sólyom László rövid köszöntőjében kifejtette: az elnök missziója, hogy összetartsa a magyarságot, és emlékeztetett arra, hogy rendszeresen felkeresi a környező országok magyarságát. Annak a meggyőződésének adott hangot, valaki nem attól magyar, hogy magyar állampolgár, hanem hogy magyarnak érzi magát, tud magyarul, de ha nem, akkor is magyarul érez és gondolkodik. A magyarok akkor maradnak fenn, és akkor maradnak meg magyarnak, ha közösségben vannak. És örömét fejezte ki, hogy kétszer is találkozhatott magyarok közösségével. A köztársasági elnök hangsúlyozta: az új-zélandi magyarok se veszítsék el egymást, hanem tartsák meg egymást.



A köztársasági elnök beszél az ausztráliai magyarok közösségének fogadásán, amelyet a magyar államfő tiszteletére adtak, az új-dél-walesi parlament épületében

Sólyom László és kísérete új-zélandi látogatását követően az ausztrál légitársaság menetrend szerinti járatával Sydneybe repült. A mintegy négymilliós lélekszámú nagyvárosban az ausztráliai magyarok közössége vasárnap este fogadást ad a magyar köztársasági elnök tiszteletére az új-dél-walesi parlament épületében. Sólyom László péntekig tartó ausztráliai látogatása során Canberrába és Melbourne-be is ellátogat.

Szombaton Új-Zéland geotermikus "csodavidékén"  járt a magyar köztársasági elnök

Rotoruába, Új-Zéland geotermikus képződményekkel tarkított vidékének központjába látogatott szombaton Sólyom László köztársasági elnök.

Az elnök és kísérete Aucklandból érkezett a városba, ahol először a SCION környezetvédelmi kutató intézetet keresték fel. Sólyom Lászlót hagyományos maori üdvözléssel fogadták a létesítményben, amelynek vezetői áttekintést adtak a Magyarországgal is kapcsolatban álló cég tevékenységéről: a hulladék anyagok új termékké való feldolgozásáról, a hatékonyabb erdőgazdálkodási módszerekről, a biofeldolgozókon és bioenergián alapuló bioipari tevékenységről, és egyebek között olyan termékeket mutattak be, amelyek használat után elbomlanak. 
    
Sólyom László ellátogatott a Wai-O-Tapu természetvédelmi területre, amely a geotermikus képződmények és jelenségek gazdag tárházát kínálja a látogatóknak. Szakértők szerint az utóbbi öt évezred legnagyobb vulkánkitörésének utóhatásai alakították ki, és formálják jelenleg is a rotoruai "csodaországot". A földfelszín repedéseiből gőz, víz és sár szivárog a felszínre, és kisebb-nagyobb tavakban gyűlik össze. Az oldott ásványi anyagok elkülönülésével nagyon változatos a terület színvilága. Rotorua környékén az 1950-es években még több mint 200 működő gejzír volt, mára azonban már csak alig 40 maradt, de még mindig mintegy 1200 geotermikus képződmény - gejzírek, források, iszapfortyogók, kovateraszok, valamint sólerakódások - találhatók ezen a vidéken. 



Sólyom László köztársasági elnököt, a Wai-O-Tapu természetvédelmi területen, a Te Puia termálvölgy múzeumánál egy nő hagyományos maori üdvözléssel - homlok és orr összeérintése egy időben - fogadja

Este az elnököt és kíséretét a mitai maori faluban vacsorán látták vendégül. Az ételeket forró köveken készítették el, s amíg a vacsora készült, egy maori csoport mutatta be Új-Zéland őslakosainak harcművészetét, harci táncait és énekeit.
    
Keller Tivadar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!