Borosta

2012.12.19. 12:12

Miért is nehéz a karácsony?

Szombathely - Közeleg a karácsony, ami egyesek számára az év legmeghittebb napjait jelenti, mások számára viszont küzdelmes, nehéz időszak tele szomorúsággal, magánnyal. Hogyan erősítsük pozitív szemléletünket, ha egyedül fogjuk tölteni az ünnepeket?

Merklin Tímea

- A közelgő ünnep gondolata felerősítheti, vagy felszínre hozhatja az elfeledettnek hitt veszteségeket, régi fájó emlékeket, melyek akár az öngyilkosság gondolatához is vezethetnek -  mondja Sebők Franciska pszichológus.

Több ilyenkor az öngyilkosság? Való igaz, hogy a karácsony közeledtével az arra hajlamos emberek még inkább lehangoltabbak lehetnek. Vitatott téma azonban, hogy az év ezen időszakában megnő-e az öngyilkosságok száma. Ami viszont egyértelműen látszik a statisztikákból, hogy a lelki segély vonalak keresettsége megsokszorozódik. Mindez köszönhető annak, hogy az összes létező csatorna meghittséget, örömöt, harmóniát közvetít felénk, ezzel mintegy ráfókuszálva arra, ami - adott esetben - hiányzik az életünkből.

Az ideális, meghitt, konfliktus nélküli családi kép egyeseket elkeseríthet, könnyen abba a gondolati csapdába eshetnek, hogy csak ők vannak egyedül, csak nekik nem tökéletes a családjuk. Ez a forszírozott boldogság könnyen felerősítheti a negatív érzelmi spirálokat azokban, akik amúgy is pszichés problémákkal küzdenek. De az egyedüllét nem egyenlő a magányossággal. Ha éppen nem egy hollywoody film jelenete zajlódik le szenteste, ha nem rohangálunk egyik rokontól a másikig,  az nem feltétlenül életünk tragédiája.

Egyfelől sok ember küzd hasonló élethelyzettel, másfelől akár pozitív, új dolgokat is beemelhetünk életünkbe. Ha úgy érzi valaki, hogy közösségben szeretne lenni, akkor meg lehet keresni a rokonokat - bármilyen távoliak is legyenek -, barátokat, szomszédokat, esetleg nyugdíjas klubokat, egyházmegyei szervezeteket. Semmi szégyellni való nincs ebben. Szentelhetjük ezt az időszakot a belső béke megtalálásának is. Találkozhatunk gondolatainkkal, érzéseinkkel, rendet tehetünk ilyenkor magunkban, van rá idő.

- Véleményem szerint a karácsony sok embernek azért nehéz és feszültséggel teli, mert ilyenkor nem tudja kikerülni érzéseit, és kénytelen szembenézni önmagával. Ezt azonban egy új kezdetként is fel lehet fogni. Önmagunkat mélyebben átlátva, vágyainkat jobban megismerve léphetünk át egy új, és reményekkel teli évbe - fogalmaz a pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!