Bulivan

2012.10.16. 13:39

Gyárfás István Tiró Szombathelyen

Szombathely - A budapesti jazz együttes, a Gyárfás István Tiró játszik a Lamantin Klubban, vagyis a Weöres Sándor Színházban - október 17-én, szerdán 21 órától.

Merklin Tímea

A gitár-basszus-dob összetételű Gyárfás István Trio közel 20 éve működik. Zenéjüket a swinges lüktetés jellemzi, előadásmódjuk színekben és tempóváltásokban gazdag, ezt tovább cifrázzák a bebop stíluselemeit hordozó szólók. Szívesen dolgoznak fel a swing korszak legendás nagyzenekarainak Benny Goodman, Count Basie, Duke Ellington sikerdarabjaiból, de szerepel repertoárjukon jónéhány ritkán hallható jazz standard is.

A zenekar vezetője és hangszerelője, a gitáros-zeneszerző-tanár Gyárfás István, diplomáját 2001-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán. A hazai jazz élvonal szinte minden kiválóságával játszott már együtt, pályáját Regős István, Nesztor Iván és Kovács Gyula együtteseiben kezdte. Saját triója mellett, többnyire a Budapest Jazz Orchestrával, valamint Deseő Csaba együttesével koncertezik. Jelenleg a Budapest XVII. kerületi Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára, valamint a BPA Gospel Team művészeti vezetője. A világ számos országában turnézott, így Kenyában és Indonéziában is. 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai élményeiket dolgozza fel. Old Amsterdam című CD-jüket 2006-ban adták ki, elsősorban holland ihletésű, saját szerzeményeikre épül, tipikusan a main-stream jazz stílusában.

Az együttes tagjai: Gyárfás István gitár, Orbán György nagybőgő, Gyárfás Attila dob.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!