Tehetségek

2017.10.05. 18:30

Szakmai kiállítás – Vas megyét is képviselik az Öröm a zene! tehetségkutató döntőjén

BUDAPEST Pénteken kezdődik, és egész hétvégén tart a kelet-közép-európai régió legnagyobb zenei, illetve hang- és színpadtechnikai szakmai kiállítása és vására, a Budapest Music Expo.

Gyuricza Ferenc

m

A háromnapos szakmai program eddig is gigarendezvénynek számított, de ezúttal minden korábbinál nagyobb kiterjedésű lesz, a Budapest Music Expo a Hungexpo 18 ezer négyzetméteres területén várja az érdeklődőket. Az immár 12. alkalommal megrendezendő szakmai találkozón természetesen a Cseh Tamás Program (CSTP) is jelen lesz, számos előadás kötődik hozzá, és a G pavilon 62-es standján fogadóórát is tartanak az iroda munkatársai.

Pénteken 13.40-től Mruzsa Tímea tart előadást a magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogram első három évéről. Másnap 13.40-kor a CSTP ideiglenes kollégiumának vezetője, Bajnai Zsolt beszél arról, hogy mi mindent tettek az elmúlt három évben a hazai könnyűzenéért, de a jövőre vonatkozó tervekről is szó esik. A zárónapon pedig Réz György, a Majdnem Híres Rocksuli alapítója tart majd tájékoztatót a CSTP könnyűzenei menedzsment képzéséről.

A Music Expo programkínálatából kiemelkedik továbbá az Öröm a zene! tehetségkutató döntője is, amely során 24 előadó küzd meg a hárommillió forintos fődíjért. A szakmai tehetségkutató 2016/17-es évadára több mint 8000 zenekar és szólista adta be jelentkezését. A zsűri tagjai 19 megyei, egy fővárosi, továbbá két határon túli regionális versenyen 250 jelentkezőt élőben is megtekintettek. A nyugat-magyarországi térséget három csapat képviseli: az indierockot játszó The Bluebay Foxes a letenyei, az alterpop Újvilág Utca a szombathelyi, a kissé melankolikus, zongoracentrikus zenét elektronikával keverő, 2015-ben A Dal középdöntőbe is bejutott Other Planet pedig a soproni regionális versenyen vívta ki a szereplés jogát.

A Music Expo iránt érdeklődők ez évben is rengeteg koncerten, illetve hangszerbemutatón vehetnek rész. Idén a fellépők – köztük az olyan kedvelt előadók is, mint az Anna & the Barbies, a Cloud9+, a Hiperkarma, a San Francisco Beat, a Brains vagy a Roy és Ádám Trio – hat színpadon váltják egymást. Ezenfelül lehetőség nyílik több tízezer különböző hangszer kipróbálására is, de azt is megtapasztalhatják a látogatók, hogy hol tart manapság a hang- és látványtechnika, s milyen eszközökkel dolgoznak a profi lemezlovasok. A klasszikus zenék kedvelői részére pedig az jelenthet külön örömöt, hogy a billentyűs, ütős és pengetős hangszerek mellett ezúttal már a fúvós és vonós hangszereket is kipróbálhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!