Bulivan

2012.11.09. 09:27

Thin Lizzy: Egyetértettünk abban, hogy más néven kell folytatnunk

Kevés figyelmet fordítunk arra, hogy mi számít divatosnak napjaink zenéjében, így aztán az új albumot is azonosítani tudják majd a rajongók a klasszikus Thin Lizzy hangzással. Mindezt Damon Johnson, a hamarosan hazánkban is fellépő rockzenekar gitárosa mondta a lapunknak adott interjúban. A zenész többek között azt is elárulta, jövő év első felére tervezik azt a még cím nélküli nagylemezt, amely harminc évvel a legutolsó stúdióalbum után lát napvilágot.

Zalai Hírlap

A Thin Lizzy névtől azonban minden bizonnyal búcsúzik a rock történetének egy legnagyobb hatású együttese, amelyet a hatvanas évek végén az énekes-basszusgitáros Phil Lynott hozott létre. Ennek oka, hogy bár a jelenlegi tagok között is találhatóak olyanok, akik még játszottak a régi albumukon, a zenészek belátták: a frontember 1986-os halála után nem lenne célszerű ugyanazzal az elnevezéssel kiadni újabb dalokat. Így aztán a jelenleg Brian Downey dobos, Scott Gorham gitáros és Damon Johnson gitáros, Darren Wharton billentyűs, Marco Mendoza basszusgitáros és Ricky Warwick énekes a jelenleg zajló koncertsorozatnak - amely november 13-án éri el Budapestet - a Farewell Tour, azaz búcsúturné nevet adták.

- Döntöttünk ebben a kérdésben, mindannyian egyetértünk abban, hogy a jövőben más néven kell folytatnunk - magyarázta Damon Johnson. - Ez nemcsak az albumra vonatkozik, hanem az ezt követő turnékra is. Több lehetséges név merült fel, olyanok, amelyek szimpatikusak számunkra, de még nem mondtuk ki a végleges választ. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor jövő év elején vesszük fel az új dalokat, így album késő tavasszal vagy kora nyáron jelenne meg. Mivel még folyamatban van a dalszerzés, ezért a nagylemez tervezett címéről sem tudok beszámolni.

A zenész hozzátette, a munkából mindannyian kiveszik a részüket. Miután az alapító Brian Downey, valamint a Thin Lizzy-hez 1974-ben csatlakozott Scott Gorham annak idején sokat dolgozott együtt a fő dalszerzőnek számító Phil Lynott-tal, így kétségtelen, hogy az ő hatásai is érződnek majd a dalokon.

- Scott és Brian a stúdiómunkák és a turnék alatt rengeteget tanult Phil-től - folytatta a gitáros. - Ugyanakkor az is tény, hogy nincs a bolygón több olyan zenész, akire Phil dalszerzői vénája annyira hatással lenne, mint Ricky, Marco vagy jómagam. Olyan ez, mintha valódi szerepe lenne ezen az új albumon. A zenét közösen rakjuk össze, mindenki hozza a saját ötleteit, a szövegírás azonban nagyrészt Ricky feladata, bár ebben a munkában hasznosítja a többiek javaslatait is. Kevés figyelmet fordítunk arra, hogy mi számít divatosnak napjaink zenéjében, így aztán az új albumot a rajongók minden bizonnyal azonosítani tudják majd a klasszikus Thin Lizzy hangzással. Mindannyiunk mögött van már annyi tapasztalat, hogy magabiztosak legyünk, s bízzunk az ösztöneinkben. Mi magunk is nagyon izgatottak vagyunk, várjuk, hogy végre bemutathassuk az új dalokat az világnak. Azt is nagyon várjuk, hogy Magyarországra is elvigyük a Thin Lizzy zenéjét, hiszen ott még sosem lépett fel a zenekar, annak ellenére, hogy nagyon sok magyar rajongónk van.

Damon Johnson azt is elmondta személy szerint a Deep Purple-t és a Led Zeppelint tartja minden idők két legnagyobb zenekarának, s számukra hízelgő, hogy a Thin Lizzy-t sokan emlegetik együtt e két formációval. Tisztában vannak azzal, hogy az észak-ír gyökerekkel rendelkező együttes sosem ér el olyan népszerűséget, mint az említett két zenekar, ám az is kétségtelen, hogy a fiatalabb generációk képviselői közül sokan éppen a Thin Lizzy-t nevezik fő hatásukként, amit komoly elismerésnek tartanak. Damon Johnson szerint elsősorban a Thin Lizzy zenéjének hangulati elemei találhatóak meg az újabb zenekarok dalaiban, hiszen nem lehet eltekinteni attól a ténytől, hogy a Phil Lynott halála óta eltelt közel harminc év során egyéb hatások is érték a mai zenészgeneráció tagjait.

- Brian-nel és Scott-tal sokat beszélgettünk arról, hogy mi lehetett Phil titka - sorolta tovább a gitáros. - Ezen eszmecserék során világossá vált számunkra, könyörtelen és megingathatatlan volt abban a törekvésében, hogy mindig a legjobb dalokat írja. Ehhez társult a természetesen egyedi hangja és egyedülálló színpadi személyisége. Ezek a képességek együtt alkalmassá tették arra, hogy minden körülmények között kitűnjön a kortársai közül. Éppen ezért hálás vagyok a sorsnak, hogy a Thin Lizzy tagja lehetek. Az elmúlt hónapok alatt a rajongóktól nagyon sok megerősítést kaptunk, talán mondhatjuk azt is, hogy a zenekar 1983-as Thunder And Lightning turnéja óta a jelenlegi a Thin Lizzy legerősebb felállása.

Damon Johnson elárulta, a nyári turné óta némileg változtattak a koncertprogramon, így azon rajongóknak is okozhatnak meglepetéseket, akik látták őket valamelyik fesztiválon, például a csehországi Masters Of Rock-on, ahol nagyon jól fogadták őket, így aztán oda is szívesen visszamennének. A gitáros azt is elképzelhetőnek tartja, hogy idővel a zenekar történetének legsúlyosabb hangzású kiadványáról, az 1983-as Thunder And Lightning című albumról is elővesznek dalokat.

- A Thunder And Lightning nagyszerű dalokat tartalmaz, többünket is foglalkoztat a kérdés, hogy ezek közül néhányat beemeljünk a repertoárba - jelentette ki a zenész. - Személy szerint kiváló szerzeménynek tartom a Gary Moore-ral közösen felvett Out In The Fields című dalt is, amely Phil pályafutásának egyik utolsó szerzeménye, az azonban inkább kötődik Gary nevéhez, mint a Thin Lizzy-éhez, így azt élőben valószínűleg sosem fogjuk előadni.

Damon Johnson néhány személyes vonatkozású kérdésünkre is válaszolt. Elmondta, hogy a régi Thin Lizzy albumok közül az 1977-es Bad Reputation című nagylemez a legkedvesebb számára, elsősorban a rajta szereplő dalok sokszínűsége, valamint Scott Gorham gitárjátéka miatt. Véleménye szerint dalszerzői szemmel nézve ez a nagylemez sikerült a legjobban. Kedvenc dala a The Boys Are Back In Town, ugyanakkor azt is hozzátette: az összes Thin Lizzy számot szereti és élvezi játszani, s továbbiakat is szívesen venne még elő a zenekar hagyatékából, hiszen a Phil Lynott csodálatos örökséget hagyott maga után.

- Már fiatal koromban tudtam, hogy gitáros szeretnék lenni, még akkor is, ha csupán a saját szórakoztatásom miatt zenélek - tette még hozzá a Thin Lizzy tagja. - Az a gondolat, hogy professzionális zenész legyek, akkoriban még elérhetetlen álomnak tűnt számomra. Nem is gondoltam erre, aztán egyszerre csak, szinte önmagától megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!